Legenda Ajaxa napustila je savjetničku poziciju u Ajaxu, kaže da ga namjerno ne slušaju

Cruyffu je prije nekog vremena dijagnosticiran rak pluća

Johan Cruyff
FOTO: AFP

Legendarni nizozemski nogometaš koji je najbolje trenutke karijere proveo u Barceloni, 68-godišnji Johan Cruyff, u ponedjeljak je objavio da se povlači s pozicije savjetnika u Ajaxu, pozicije koju je obnašao proteklih pet godina. Ajax je, inače, klub u kojem je 1964. godine Cruyff započeo profesionalnu karijeru i u kojem je skrenuo pozornost na sebe.

Odluka u kolumni

“Dajem otkaz. Godinama primjećujem da se moja vizija ne slijedi u Ajaxu. Uz to, sve više i više imam osjećaj da se to radi namjerno, a ja ne igram igrice. Osobe koje su u glavnim ulogama u Ajaxu moraju sjesti zajedno i dobro se pogledati”, napisao je Cruyff u svojoj kolumni u nizozemskom listu De Telegraaf.

Podsjetimo, katalonski mediji prije nekog vremena su javili da Cruyff, jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ima rak pluća. Rak je otkriven u utorak, pa su trenutačno u tijeku pretrage nakon kojih će biti poznato koliko se bolest razvila.

Velika karijera

Tijekom igračke karijere Cruyff je s Ajaxom osvojio naslove europskog prvaka 1971., 1972. i 1973. godine, te šest naslova prvaka Nizozemske prije no što je prešao u Barcelonu gdje je tijekom pet godina osvojio jedan naslov španjolskog prvaka i jedan španjolski Kup. Nakon dvije godine provedene u SAD-u, u zalazu karijere je još igrao za Levante, ponovno Ajax, te Feyenoord.

S reprezentacijom Nizozemske je pod vodstvom Rinusa Michelsa bio predvodnik “totalnog nogometa”, te je 1974. stigao do finala Svjetskog prvenstva u kojemu je izgubio sa 1-2 od domaćina Zapadne Njemačke.

Trener Ajaxa i Barcelone

Kao trener je tri godine vodio Ajax (1985-1988) i osvojio dva naslova prvaka Nizozemske, te Kup kupova (1987), a potom je proveo osam godina na klupi Barcelone s kojom je 1992. godine osvojio prvi naslov europskog prvaka za “ponos Katalonije”. Usto je četiri godine zaredom osvajao naslov španjolskog prvaka (1991-1994), a 1994. je bio finalist Lige prvaka.

https://www.youtube.com/watch?v=-Plese2FhlU

Godine 1991. podvrgnuo se zahtjevnoj operaciji srca, a trenersku je karijeru okončao 1996. godine nakon što je dobio otkaz u Barceloni.