Legendarni rukometni trener Stenzel misli da zna zašto je reprezentacija igrala tako slabo na Euru u Poljskoj

Stenzel smatra da je za Kauboje sve krenulo loše već na pripremama

28.01.2015., Ali Bin Hamad Al Attiya Arena, Al Sadd, Doha, Katar - 24. svjetsko rukometno prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Poljska. Mirko Alilovic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Legendarni hrvatski rukometni trener 81-godišnji Vlado Stenzel koji je 1982. postao olimpijski prvak s Jugoslavijom, a pet godina kasnije svjetski prvak s reprezentacijom Zapadne Njemačke, sada je u svojoj kolumni za Balkan handball prokomentirao Europsko prvenstvo u Poljskoj koje se održava ovih dana.

Hrvatska će u srijedu odigrati zadnju utakmicu u natjecanju po skupinama. Stenzel smatra da je sve za Kauboje krenulo loše već na pripremama.

“Na pripremama hrvatske reprezentacije je prevladavalo podizanje snage i zanemario se najvažniji faktor – uigravanje te takozvane specifične rukometne kondicije koja je osnova za formu u nekoliko teških utakmica koje se igraju zaredom u kratko vrijeme, što sigurno znači da igrači nisu spremni.”

“To je bio početak kraja. U tome su služili Skandinavci kao dobar primjer. Njihovom zrelom razmišljanju o vrhunskoj formi to je od pamtivjeka jasno. Trener Njemačke reprezentacije je isto Skandinavac i vidljivo je kako se istom brzinom kreću mladi njemački igrači već nekoliko utakmica, šutiraju na kraju i na početku vrlo uspješno”, napisao je Stenzl i u nastavku teksta kritizirao stručnu službu hrvatske reprezentacije.

Previše pažnje protivniku

“Isto tako je vrlo opasno ako se samo daje previše pažnje kvaliteti protivnika, koji je ionako jak. Treba staviti naglasak na slabosti `jačeg protivnika` jer inače dolazi do prevelike psihološke opasnosti i krutosti mišića koji ne funkcioniraju prema želji, tako da momčad ne vidi način za dolazak do pobjede. Kod neiskusnih trenera s velikim ambicijama, kao što je to hrvatsko stručno vodstvo, tako što se može vrlo lagano dogoditi, inače su obje ekipe po kvaliteti jednake! Dakle, vjerojatno su se obje stvari dogodile, a rezultat znamo”, poručuje Stenzel.

Na kraju kolumne Stenzel je objavio pismo koje je on poslao jednom svojem treneru te istaknuo da bi se tekst tog pisma mogao odnositi i na trenutnu situaciju u Kaubojima. “Ako se igra sa jačim protivnikom (na papiru ), mora se pričati samo o njegovim slabim stranama, da se otvori i u glavama mogućnost pobjede. Dobre strane protivnika igrači znaju sami, i ne treba ih ponavljati. Da bi bila uspješna, psihologija se služi često i laganjem. Vrlo je važno poštovati ovo pravilo jer inače dolazi do kobnih oscilacija”, poručio je.