Legendarni vratar Španjolske spreman je prihvatiti klupu samo da ode na Euro (na kojem će igrati protiv Hrvatske)

'To je velika gesta sportaša koji je osvojio sve', kaže španjolski izbornik

Spain's coach Vicente Del Bosque speaks with goalkeeper Iker Casillas (R) during a training session at CT do Caju in Curitiba during the 2014 FIFA World Cup football tournament on June 20, 2014.  AFP PHOTO/ LLUIS GENE / AFP / LLUIS GENE
FOTO: AFP

Izbornik španjolske nogometne reprezentacije Vicente Del Bosque otkrio je da je Iker Casillas sam ponudio svoj status prvog vratara izabrane vrste zamijeniti onim rezervnog golmana na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Kapetan reprezentacije s kojom će se hrvatska izabrana vrsta sučeliti 21. lipnja u posljednjem kolu igranja po skupinama na Europskom prvenstvu u Francuskoj očito je svjestan da gubi borbu s Davidom de Geeom, golmanom Manchester Uniteda, za mjesto startnog vratara pa se polako povlači iz te utrke.

‘Velika gesta’

“On želi na Euro, čak i u statusu rezerve. To je velika gesta sportaša koji je osvojio sve”, kaže Del Bosque o vrataru Porta koji je ove sezone odigrao 25 utakmica za klub, a piše As.

Primio je ukupno 19 pogodaka, a u jedanaest susreta uspio je mrežu obraniti od suparničkih pokušaja. Istaknuo se i nekim lošim potezima poput onih na utakmici protiv kijevskog Dinama i nedavno Guimaraesa. Mnogo ih je koji tvrde da Casillas više nije niti blizu izdanjima koja su ga promovirala u najbolju momčad europskog prvenstva (dvaput) i najbolju svjetsku pri osvajanjima naslova španjolske reprezentacije. Takvi i sugeriraju da su odanost reprezentaciji i svjesnost trenutačne situacije i forme i razlozi ovom potezu.

Hrvatska i španjolska reprezentacije bile su u istoj skupini i na Euru 2012. godine. U posljednjoj utakmici igranja u grupi C Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolazak skupine, a poraz Španjolske u tom ogledu značio bi i opraštanje branitelja naslova. U dobroj utakmici Hrvatska je imala svoje šanse za tri boda, no ona je golom Navasa iz 88. minute završila pobjedom Španjolske 1-0. Prije toga u šansi za vodstvo Hrvatske koju je vodio Slaven Bilić bio je Ivan Rakitić, a Casillas je napravio ovo: