Leicester City je senzacionalni engleski prvak, a ovo je priča o 10 njegovih najvažnijih ljudi

Otpadnici, gubitnici i potpuni anonimci očitali su lekciju velikanima

Leicester City's English striker Jamie Vardy celebrates after scoring during the English Premier League football match between Leicester City and Manchester United at the King Power Stadium in Leicester, central England on November 28, 2015.  AFP PHOTO / OLI SCARFF

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP / OLI SCARFF
FOTO: AFP

Priča o Leicester Cityju, malom klubu koji je pobijedio velikane i postao senzacionalni engleski prvak, još će dugo izazivati nedoumicu u nogometnom svijetu. Kako je klub koji se samo godinu dana ranije jedva spasio od ispadanja uspio završiti ispred konkurenata koji svako ljeto troše stotine milijuna eura na pojačanja?

Pitanje na koje je teško dati logičan odgovor postaje još teže kad se pogleda tko je to donio Leicesteru povijesni naslov. Otpadnici, gubitnici, potpuni nogometni anonimci, a iznad svih njih nevjerojatni napadač Jamie Vardy koji je kao osuđenik morao nositi narukvicu kako ne bi pobjegao. U nastavku vam donosimo kratki pregled desetorice najvažnijih glumaca u holivudskoj priči o nogometnoj pepeljugi.

1. Kasper Schmeichel

Nitko nije mogao pomisliti da će danski golman ikada izaći iz sjene slavnog oca Petera koji je pet puta bio prvak s Manchester Unitedom. Prve je nogometne korake napravio u Manchester Cityju koji ga je slao s posudbe na posudbu. Po jednu je sezonu potom proveo u Notts Countyju i Leeds Unitedu, a kad ga je potonji klub 2011. odlučio prodati Leicesteru, Schmeichel je na Twitteru izrazio ogromno razočaranje. Mislite li da je i danas razočaran?

https://twitter.com/fizzer18/status/727421555572101120

2. Christian Fuchs

Austrijski lijevi bek je vjerojatno mislio da je dosegao vrhunac karijere kad je 2011. potpisao za Schalke. Nije tada bio ni svjestan da najbolje tek slijedi. Prošlo ljeto ga je u Leicester doveo bivši trener Nigel Pearson koji je svega nekoliko dana kasnije dobio otkaz. Fuchs je ležao na plaži u Antigvi kad je saznao tu vijest i nije mogao vjerovati. No, sigurno nije zažalio što je došao.

3. Wes Morgan

Kapetan novog prvaka je kao junior potpisao za Dunkirk i istovremeno pohađao tečaj za računovođu jer nije znao u kojem će mu se smjeru razvijati karijera. Primijetio ga je Nottingham Forest u kojem je proveo većinu karijere prije nego što je 2012. potpisao za Leicester. Danas u gradu posjeduje lanac salona za tetoviranje kojim se i sam htio baviti, ali nije bio dovoljno talentiran.

4. Robert Huth

Njemu je ovo već treći naslov u Premier ligi, ali u prva dva, koja je osvojio u dresu Chelseaja, njegov je doprinos bio minoran. Kad je prošle godine dolazio u Leicester, najavio je kako u grad stiže ‘seksi nogomet’. Nije mogao ni pretpostaviti koliko je u pravu.

5. N’Golo Kante

Na društvenim mrežama se zbijaju šale na račun njegove neumorne trke. Jedna tako kaže da je 71 posto Zemlje prekriveno vodom, a ostatak pokriva N’Golo Kante. Čovjek koji stigne obaviti sve na terenu u rodnoj je Francuskoj igrao za malene Boulogne i Caen i bio je neprimijećen sve do sezone iz snova u Leicesteru.

6. Danny Drinkwater

Rođen je u Manchesteru i karijeru je počeo u Unitedu čiji je veliki navijač. No, pored legendarnog Paula Scholesa nije dobio pravu priliku. Potucao se po posudbama sve dok 2012. nije došao među Lisice. Danas je osvajač Premier lige, dok Manchester United vjerojatno neće izboriti ni Ligu prvaka.

7. Riyad Mahrez

Još jedan veliki talent koji se u Francuskoj nije uspio nametnuti. Iz Le Havrea je 2014. prešao u Leicester gdje je izrastao u najboljeg igrača Premier lige. Dok se probijao u Francuskoj, neko je vrijeme živio s Matthiasom Pogbom, bratom Juventusove zvijezde Paula. Ovaj ga je opisao kao mršavog i zbrkanog, a 2010. navodno nije znao pravilno izvesti ni ubacivanje iz auta.

8. Andy King

Velšanin je na neki način zaštitni znak današnjeg Leicestera iako nije prva zvijezda. U klubu je još od 2006. i prošao je s njim put od dna do vrha. Jedini je igrač u povijesti koji je s istim klubom osvojio treću, drugu i prvu ligu. Kad je 2014. osvojio drugoligaško natjecanje, napisao je na Twitteru da mu je to najbolji vikend u životu. Kakav će mu tek biti ovaj tjedan?

9. Jamie Vardy

Opjevani napadač je prije samo šest godina igrao za osmoligaša Stocksbridge Park Steels. U to je vrijeme bio osuđen zbog tučnjave u kojoj je sudjelovao i nije smio izlaziti iz kuće poslije 18 sati. Zbog toga je u utakmicama Steelsa izlazio u 60. minuti kako bi se mogao vratiti kući na vrijeme. Danas je s 29 godina engleski prvak i reprezentativac i jedan od najefikasnijih napadača u Europi.

10. Claudio Ranieri

Trener označen velikim gubitnikom jer nije uspio osvojiti naslov nacionalnog prvaka nigdje gdje je radio, a trenirao je prije Leicestera 14 klubova. U studenom 2014. je dobio otkaz kao izbornik Grčke jer je izgubio od Farskih otoka!? Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič svojedobno je izjavio da ga je potjerao jer nikad neće biti engleski prvak. Ironija je htjela da će upravo igrači Chelseaja u posljednjem kolu ove sezone prirediti špalir prvaku Ranieriju i njegovim ‘otpadnicima’.