Lisa Nemec sedma na maratonu u Berlinu, ostvarila vrijeme koje je vodi na Olimpijske igre

Osam hrvatskih atletičara izborilo je nastup u Rio de Janeiru

12.10.2014., Zagreb - 23. Zagrebacki maraton. Polumaraton. Lisa Christina Nemec pobjednica zagrebackog polumaratona. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Kenijac Eliud Kipchoge i Kenijka Gladys Cherono pobjednici su berlinskog maratona, dok je najbolja hrvatska maratonka Lisa Nemec s vremenom dva sata, 27 minuta i 57 sekundi istrčala normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru te osvojila sedmo mjesto.

Do svoje prve pobjede u Berlinu 30-godišnji kenijski trkač došao je uz osobni rekord (2:04:01) kojim je za četiri sekunde popravio vrijeme s berlinskog maratona iz 2013.godine.

Svjetska prvakinja u polumaratonu, 32-godišnja Gladys Cherono je u Berlinu također po prvi put slavila uz osobni rekord (2:19.25), a njezin je rezultat ujedno i najbolji u 2015. godini te samo 13 sekundi sporiji od rekorda berlinskog maratona što ga drži Japanka Mizuki Noguchi.

Skoro dvije minute rže od norme

Hrvatska rekorderka Lisa Nemec, koja se cijelu utrku držala u skupini između petog i devetog mjesta, utrku je završila sa sedmim vremenom, zaostavši za pobjednicom osam minuta i 32 sekunde. No, Nemec je rezultatom 2:27:57 istrčala olimpijsku normu (2,29:50) te postala peta atletičarka koja je izborila nastup u Rio de Janeiru sljedeće godine. Prije nje norme su ispunile Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ana Šimić i Andrea Ivančević te Marin Premeru i Ivan Horvat od atletičara.