Liverpool i Sevilla igrat će u finalu Europske lige, a ovo o tome morate znati

Sevilla ima četiri naslova, Liverpool tri. Obje su momčadi bez poraza u finalima

Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L) and Liverpool's Croatian defender Dejan Lovren celebrate their victory over FC Rubin Kazan after the UEFA Europa League group B football match between FC Rubin Kazan and Liverpool FC in Kazan on November 5, 2015. / AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV
FOTO: AFP

Utakmicu za naslov najbolje momčadi Europske lige za sezonu 2015/16 odigrat će u Baselu, na stadionu St. Jakob-Park 18. svibnja, nogometne momčadi Seville i Liverpoola.

Sevilla je do finala stigla rezultatski uvjerljivom 3-1 pobjedom protiv Šahtara (prva utakmica završila je 2-2), dok je još sigurniji bio Liverpool protiv Villarreala. Nakon minimalnog 0-1 poraza u Španjolskoj, engleski je klub na svom Anfieldu slavio 3-0.

Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti iz obje utakmice igrane u četvrtak.

1. Eduardo da Silva

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac bio je strijelac jedinog gola Šahtarove momčadi u porazu u Sevilli. Zabio ga je u 44. minuti utakmice izjednačivši u tom trenutku rezultat na 1-1 i to nakon što se sjurio u srce šesnaesterca na jednu okomitu loptu.

https://twitter.com/retroftballer/status/728312144333144064?ref_src=twsrc%5Etfw

Svoj treći gol u natjecanju Eduardo je postigao iz samo četiri udarca, a bio mu je on i ukupno 20. u europskim natjecanjima. Njih trinaest zabio je u Ligi prvaka, preostalih sedam u Europskoj ligi.

U zadnjih trinaest odigranih utakmica postigao je devet golova, a prosječno zabija svakih 69 minuta. U ovoj je igrao 84. minute.

2. Liverpool

Osamnaest pogodaka u ovoj sezoni postigao je Liverpool u utakmicama Europske lige, a njih četrnaest stiglo je u susretima igranima na Anfieldu. Po prvi puta od 2007. godine u prilici su za osvajanje europskog naslova (izgubili finale Lige prvaka od Milana) i treća su engleska momčad u finalu Europske lige. Fulham je finale igrao 2010., a Chelsea trofej osvojio 2013. godine.

Po četvrti su puta u finalu ovog natjecanja, u prethodna tri (1973., 1976. i 2001. godine ) bili su uspješni.

3. Jürgen Klopp

Kada god je u trenerskoj karijeri bio u prilici kroz polufinale europskih natjecanja stići i do borbe za naslov, to mu je i polazilo za rukom.

4. Stao niz Villarreala

Villarreal je na ogled stigao kao neporažena momčad u posljednjih dvanaest europskih utakmica (omjer od devet pobjeda i tri remija) u kojima se nalazi i sedam susreta bez primljenog gola.

Ujedno je Villarreal igrao četvrti europski polufinale i nastavio niz bez proboja dalje. U polufinalu Lige prvaka 2006. godine bolji je bio Arsenal, a u Kupu Uefa i Europskoj ligi 2004. Valencia, odnosno 2011. Porto.

5. Daniel Sturridge

Postignuti gol bio mu je peti u posljednjih sedam nastupa za klub kroz sva natjecanja, ali i četvrti u zadnjih pet utakmica odigranih na Anfieldu.

6. Sevillin niz

Sevilli slijedi peti finale ovog natjecanja, pri čemu treći uzastopni što nije uspjelo niti jednom klubu. Jedini su klub sa četiri naslova u Kupu Uefa i Europskoj ligi.

7. Kevin Gameiro

U posljednjih devet utakmica za Sevillu postigao je devet pogodaka, među kojima i dva Šahtaru u četvrtak. Zabivši pogodak za 2-1 stigao je do svog sedmog gola u sezoni u ovom natjecanju, a pridodaju li se i dvije asistencije znači da je sudjelovao kod 69 posto Sevillinih golova u Europskoj ligi. Prosjek mu je ‘pokvario’ Mariano zabivši za konačnih 3-1 svoj prvi gol u 35. nastupu za Sevillu.