Nekad je nužno odabrati stranu

Liverpoolu bi naslov pobjednika Liga kupa spasio sezonu, Pellegriniju uljepšao odlazak iz Cityja

Liverpool je posljednji Liga kup osvojio 2012., City 2014.

Manchester City's Argentinian striker Sergio Aguero (R) vies with Liverpool's Brazilian midfielder Philippe Coutinho during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester City at Anfield stadium in Liverpool, north west England, on March 1, 2015. AFP PHOTO / OLI SCARFF

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR "LIVE" SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS. / AFP / OLI SCARFF
FOTO: AFP

U potpunosti su različite ishodišne točke s kojih će Liverpool i Manchester City, a posebice njihovi menadžeri Jürgen Klopp i Manuel Pellegrini, krenuti u nedjeljni (17.30), finalni okršaj League Cupa na Wembleyju.

Šefovi struke jedinih dviju preostalih momčadi u natjecanju koje je započelo sa 92 kluba ne nose istu emociju u ovaj dvoboj, premda bi sigurno pogrešno bilo zaključiti da se naslovu, kojeg je sa Cityjem osvojio u sezoni 2013./14., Pellegrini ne bi radovao.

Šest tinejdžera neće zaigrati za City

Čileanski trener sastava koji svoje domaće utakmice igra na Etihadu broji posljednje dane na klupi momčadi i trofej za oproštaj bio bi idealan dar. Ipak, šanse za takvo što ima još i u Ligi prvaka i u utrci za naslov najbolje engleske momčadi. Kada si ih je već sam iz ruku izbio postavivši u utakmici osmine finala FA kupa sastav koji, kako se to obično kaže, vjerojatno nikada više neće zaigrati zajedno.

City protiv Liverpoola sigurno neće, kao što je to bilo protiv Chelseaja u 1-5 porazu u spomenutom natjecanju, istrčati sa šestoricom tinejdžera i šestoricom kojima je to bio debitantski nastup za prvu momčad. Žrtvovao je Pellegrini to natjecanje za očuvanje “života” u Ligi prvaka, natjecanja koje ima kudikamo veći značaj od FA kupa, a u tom slučaju i nemjerljivo veći od Leaguea Cupa.

Ne i za Kloppa u ovoj sezoni. Njegov doprinos klubu može se mjeriti ovim osvojenim naslovom, posebice ako ne uspije stići do konačnog trijumfa u Europskoj ligi. Njemački će stručnjak u igru sigurno ubaciti sve adute koje će moći, kako bi i drugi put održao lekciju Cityjevu sastavu kojeg je u Premier ligi nedugo nakon svog dolaska ondje svladao 4-1.

Liverpoolovih osam naslova u Liga kupu

Napravio je tada ono za što je doveden, momčadi koja ima 57 posto prosjeka držanja lopte u nogama suprotstavio je presing po cijelom terenu i uništio im ritam igrom svoje momčadi bez lopte. Disciplina u obrani kojom je odisao Liverpool u toj utakmici bila je impresivna, a jednako takva morat će biti i u utakmici za naslov.

Kloppov prvi u Liverpoolu i Engleskoj, a Liverpoolov ukupno deveti u natjecanju u kojem i drže rekord po broju osvojenih trofeja. Premda bi njihovi navijači željeli i one vrednije, ostaje činjenica da im je posljednji League Cup, osvojen 2012., i posljednji kojem su se radovali.