Nekad je nužno odabrati stranu

Malo je napadačkih trojaca poput Barcelonina MSN-a, a zapitali smo se jesu li slavni Brazilci bili bolji

Barcelona danas igra polufinale klupskog SP-a protiv Scolarijeva Guangzhoua

FOTO: AFP

Malo je napadačkih trojaca u povijesti nogometa koji se mogu usporediti s trenutačnim Barceloninim. Lionel Messi, Neymar i Luis Suarez samo su u prvenstvenim utakmicama u 2015. godini zabili 86 golova. Bivšeg izbornika Brazila, Felipea Scolarija, a danas trenera Guangzhoua, novinari su pred utakmicu polufinala Svjetskog klupskog prvenstva pitali da usporedi slavni napad (Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho), koji je toj reprezentaciji donio naslov najboljih na svijetu 2002. s Barceloninim.

“MSN je sličan napadačima Brazila iz 2002., ali ne znam koji je trio kvalitetniji. Riječ je o igračima koji odlučuju utakmice”, izjavio je Scolari. U nastavku se podsjetite kako kako su Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho osigurali Brazilu peti naslov Svjetskih prvaka.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=475&v=wGhMHIZ21ZQ

Tko je uvjerljiviji?

Iako su Brazilci zaista igrali prekrasan nogomet, Barcelonini napadači su ipak malo uvjerljiviji. Prošle su godine osvajanjem prvenstva, Kupa kralja i Lige prvaka, donijeli klubu trostruku krunu, te dominiraju cijelu godinu. Ako prođu u finale Svjetskog klupskog prvenstva imat će prilku osvojiti peti naslov ove godine.

Koliko je ovaj trojac nemilosrdan pred golom najbolje svjedoči sljedeća statistika:

“Neymar je puno napredovao u posljednjh pet godina i jedan je od tri najbolja nogometaša na svijetu. Ako nastavi igrati kao do sada godinama će biti u borbi za najboljeg”, smatra Scolari.

Neymarov napredak već je nagrađen jer je uz Messija i Cristiana Ronalda ovogodišnji kandidat za Zlatnu loptu. Osim činjenice da puno zabijaju još jedna osobina krasi Barcelonine napadače, a to je najbolje opisao stručnjak za španjolski nogomet Sergi Dominguez.

Nesebičnost

“Nesebičnost između njih je ogromna. Utakmica s Realom najbolji je primjer. Neymar je mogao zabiti najmanje četiri gola, ali je samo želio asistirati Messiju”.

Unatoč tomu što je teško usporedti slavne Brazilce i MSN, možda je mala prednost na strani Barceloninih igrača. Klub predvođen njima dominira i u domaćim i u europskim natjecanjima. Golovi, asistencije i užitak s kojim igraju čini ih najzabavnijim i najefikasnijiim napadom ove generacije.

https://www.youtube.com/watch?v=9GsfOWh5Iik