Nekad je nužno odabrati stranu

Manchester United i Inter prvi su polufinalisti Europa lige

Inter je svladao Bayer 2-1, a United u produžetku utakmice København s 1-0

DUESSELDORF, GERMANY - AUGUST 10: Romelu Lukaku of Inter Milan celebrates after scoring his sides second goal during the UEFA Europa League Quarter Final between FC Internazionale and Bayer 04 Leverkusen at Merkur Spiel-Arena on August 10, 2020 in Duesseldorf, Germany. (Photo by Martin Meissner/Pool via Getty Images)
FOTO: Getty Images

Nogometaši Manchester Uniteda svladali su s 1-0 København u utakmici četvrtfinala Europa lige igranoj u Kölnu i plasirali se u poluzavršnicu u kojoj čekaju boljeg iz ogleda Seville i Wolverhamptona, a svoje mjesto među posljednja četiri u natjecanju pronašao je i Inter nakon što je u Düsseldorfu s 2-1 bio bolji od Bayera. Milansku momčad u nastavku čeka pobjednik sraza u kojem se sastaju Šahtar i Basel.

Statistika koja je prethodila ogledu Uniteda i Københavna kazivala je da tim koji predvodi Ole Gunnar Solskjær u deset utakmica Europa lige s njime na klupi izgubio samo jedan ogled, svladavši svoje suparnike sedam puta i remiziravši dvaput. Kroz tih deset utakmica čak sedam puta mančesterski sastav nije primio pogodak.

Još jedan statistički podatak nije dao za pravo Københavnu da se nada nekom spektakularnom rezultatu u susretu protiv jednog od najvećih favorita natjecanja. Baš jako teško taj danski sastav pronalazi put do pobjede u Europa ligi u ogledima s engleskim predstavnicima, toliko teško da je u posljednjih deset izlazaka na travnjak slavio samo jednom, a u posljednja četiri propustio i zabiti gol.

Protiv povijesti København ništa nije mogao niti ovaj put, premda odolijevao je iznimno dugo.

Svi relevantni statistički podaci vezani za utakmicu debelo su bili na strani Unitedove momčadi koja je manju brojku od suparničke imala tek u rubrikama prekršaji i, logično, obrane.

Ipak, ono najvažnije dočekali smo tek u produžetku utakmice.

Čak 21. jedanaesterac sviran je u korist Manchester Uniteda u ovoj sezoni. Bruno Fernandes vjerojatno se niti sam ne može sjetiti kad je posljednji put bio neprecizan s bijele točke…

…što će reći da je Solskjær napokon mogao i malo odahnuti.

Dogodilo se to u 95. minuti susreta u kojem je pobjednička momčad uputila 26 udarca ukupno i njih 14 u okvir gola koji je baš briljantno čuvao Karl-Johan Johnsson skupivši ukupno nevjerojatnih 13 obrana.

Usput, pogodio je i stranu u koju je izveden jedanaesterac, no, rekli smo, Bruno Fernandes i penali posebna su, nepogrešiva priča.

Konkretniji no što su bili u ovoj utakmici, bili su strijelci u susretu između Intera i Bayera u kojem je u razmaku od 15. do 24. minute lopta triput pronalazila put do mreže. Prvo je vanjskim dijelom desne noge s vrha šesnaesterca uvodnu prednost Interu donio Nicolò Barella, a potom ju 31. golom sezone povećao Romelu Lukaku. Usput, postoji neka posebna veza između belgijskog napadača i ovog natjecanja, traje godinama i djeluje neraskidivo.

Ispadanje Intera iz Lige prvaka stiglo je nakon faze po skupinama, a Lukaku je u posljednjim dvjema (Slavia Prag, Barcelona) bio strijelac. U Europa ligi nastavio je niz pa je večerašnjim golom stigao do šeste uzastopne ovosezonske europske utakmice u kojoj je bio neumoljiv budući da je prije no što je naudio Bayeru isto napravio momčadima Ludogoreca (dva gola u dvije utakmice) i Getafea. Navedene golove u Europa ligi treba dodati njegovom posljednjem učinku u natjecanju i dobiva se ovo:

Nije prošlo puno od Lukakuove proslave pogotka, a već smo vidjeli novi. Kai Havertz, premda još uvijek 21-godišnjak, odavno je dokazana klasa, a postignuti pogodak bio mu je 18. u sezoni. Usput, niti jedan nogometaš Chelseaja, kluba u kojem će nastaviti karijeru, u ovoj sezoni nije zabio više od njega.

U konačnici, malo je Havertzu i Bayeru to značilo. Taj je udarac bio jedan od tek dva ukupno koja su išla u okvir gola Interove momčadi koja je prepustila loptu suparniku, ali bila konkretnija u završnicama akcija. Lukáš Hrádecký skupio je pet obrana na Bayerovom golu, no dvije lopte, od sedam upućenih u okvir i 17 ukupno, zakotrljale su se iza njega. Pokazalo se previše za plasman sastava iz Leverkusena među posljednja četiri u natjecanju.

S druge strane, Inter slavi prvi ulazak u polufinale europskog natjecanja još od one opjevane sezone 2009./10. kad je osvojena domaća dvostruka kruna i Liga prvaka. Ništa od trofeja kod kuće u ovoj sezoni, ništa ni od Lige prvaka, no Antonio Conte i sastav iz Milana imaju se pravo nadati da bi nešto u klupske vitrine i moglo doći…