Mandžukić van forme? Ne baš, u posljednje je tri godine zabio više golova od Benzeme, Rooneyja i Müllera

U zadnje tri sezone Mario Mandžukić je postigao 45 ligaških golova

Atletico Madrid's Croatian forward Mario Mandzukic (R) vies with Rayo Vallecano's Portuguese defender Ze Castro during the Spanish League football match Atletico de Madrid vs Rayo Vallecano at Vicente Calderon stadium in Madrid on January 24, 2015.  AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
FOTO: AFP

Posljednjih se dana učestalo priča o tome da je Mario Mandžukić zapao u golgetersku krizu u madridskom Atleticu za kojeg je posljednji gol zabio još u veljači. Priča se i da ga je takva forma udaljila iz kruga kandidata na koje će trener Diego Simeone računati u sljedećoj sezoni.

Iako ima valjan ugovor Mandžukić zadnjih tjedana učestalo biva seljen po drugim nogometnim destinacijama i to diljem Italije (Juventus, Milan), Njemačke (Wolfsburg i odbijenica iz Borussije Dortmund), Francuske (Monaco) i, posljednje, Engleske (Manchester United). Spočitava mu se kriza u realizaciji, ali i spominje neumoran trk i spremnost podređivanja kolektivu.

U tri sezone 45 ligaških golova

Ipak, zanimljivo je vidjeti, uzmu li se u obzir tri prethodne sezone i prvenstveni golovi u njima, koliko je to Mandžukić zapravo podbacio. Ili nije? U usporedbi s nekim razvikanijim nogometnim imenima, čini se da se Mandžukić nema nikakvog razloga pitati što je s njegovom formom.

Igrajući za Atletico u prošloj sezoni, Mandžukić je postigao 12 ligaških golova i to uz preciznost šuta od 26.1 posto. Prethodila je sezona u minhenskom Bayernu u kojoj je suparničke mreže tresao 18 puta, a u sezoni ranije kontu je pridodao 15 pogodaka i oba je puta bio najbolji strijelac momčadi. U zbroju je to 45 pogodaka suparnicima.

Benzema 43, Rooney 41, Müller 39

Germany's midfielder Thomas Mueller (L) heads the ball with England's striker Wayne Rooney during the 2010 World Cup round of 16 football match England versus Germany on June 27, 2010 at Free State Stadium in Mangaung/Bloemfontein. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON

Englezi navode da bi Mandžukić mogao u sljedećoj sezoni nositi dres Manchester Uniteda u kojem je Wayne Rooney najbolji strijelac kluba u posljednje dvije sezone (12 i 17 golova). Kombinirano je u posljednje tri zabio 41 prvenstveni gol, dakle četiri manje od hrvatskog reprezentativca koji je bolji i od nekadašnjeg suigrača iz Bayerna, Thomasa Müllera, koji posljednje tri sezone drži konstantu od 13 golova u prosjeku (ukupno 39).

Tek nešto bolji od njih bio je Karim Benzema koji je za Real postigao ukupno 43 gola u tri ligaške sezone, dakle dva manje od Mandžukića.

Zanimljivo, Mandžukić je u navedenom trogodišnjem razdoblju čak 17 golova postigao udarcem glavom. U postotku njegove realizacije to iznosi 37.7 posto.