Najskuplji igrač HNL-a za Telegram govori o tome kako je zapravo uspio postati najskuplji igrač HNL-a

Marko Rog je u samo par sezona iz treće lige stigao do Dinamova dresa

05.07.2015. Murska Sobota, Slovenija -  Igraci GNK Dinamo odigrali su poslijednju prijateljsku utakmicu na slovenskim pripremama protiv ukrajinskog prvoligasa FC Zorya Luhansk. Utakmica je zavrsila rezultatom 2:2 a pogotke su zabili Soudani i Marko Rog
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon što je ždrijebom odlučeno da će već u prvom kolu hrvatskog nogometnog prvenstva znanja i vještine ukrstiti igrači Dinama i Hajduka, nekoliko je stvari počelo golicati maštu navijača koji su se u velikom broju uputili na Maksimir.

Odnos snaga pojačanog hrvatskog prvaka i mlade splitske momčadi, reakcije trenera debitanata u najtežem mogućem zadatku na otvaranju prvenstva i rezultatski ishod derbija tek su dio zanimljivosti koju je donijela nedjelja 12. srpnja. Nekima važnije od svega bilo je, pak, vidjeti kako će se u Dinamovu momčad uklopiti Marko Rog, 20-godišnji veznjak koji je u transferu vrijednom pet milijuna eura stigao iz “crvenog dijela” Splita.

Od treće lige do Dinama

Dinamov trener Damir Krznar dao je Rogu posljednjih pola sata dvoboja koji je završio podjelom bodova nakon što su momčadi put svlačionice krenule ispraćene posljednjim sučevim zviždukom koji je utakmicu zaključio pri rezultatu 1-1.

Rog se predstavio publici, a u razgovoru za Telegram svima onima koji ga do sada nisu imali priliku vidjeti na djelu. Priča o momku koji je u samo nekoliko sezona iz treće lige preko Splita stigao do Dinamova dresa zaslužuje biti popraćena i izjavama onoga koji je do vrha hrvatskog klupskog nogometa stigao preskačući nekoliko stepenica odjednom.

Hvala Splitu

“Ma nije to baš tako kako se predstavlja u medijima, nisam se počeo baviti nogometom prošle godine. Pretprošle sezone sam za Varaždin igrao prvu juniorsku ligu sa svojim vršnjacima, kao i seniorsku ligu. Na juniorskoj utakmici protiv Splita vidjeli su me ljudi iz tog kluba i pozvali da dođem u Split, gdje sam prošle sezone igrao prvenstvene i europske utakmice”, započeo je Rog presjek karijere osvrnuvši se još jednom na vrijeme provedeno u dresu splitske momčadi i objasnivši zašto je ignorirao ponude koje su stigle iz europskih klubova:

31.07.2014., Park mladezi, Split - Europska liga, trece pretkolo, RNK Split - Chornomorets Odesa. Marko Rog.  Photo: Tino Juric/PIXSELL
Rog je proveo uspješnu sezonu u Splitu PIXSELL

“Iz Splita nosim samo krasne uspomene i velika hvala svima u klubu. Proveo sam tamo odličnih godinu dana, uživao sam i uvijek će mi ostati u lijepu sjećanju. Kada smo kod Dinama, tu zaista nije bilo previše razmišljanja. Što je prevagnulo? To je bar jednostavno – Dinamo. Najbolji klub u Hrvatskoj i šire, klub za koji navijam od djetinjstva… Nema nikakve filozofije i neću reći ništa što niste već čuli kada kažem da sam cijeli život maštao o tome da ću zaigrati za Dinamo”.

Nema straha od konkurencije

Prvi dio sna ostvario mu se transferom u klub. Vrijednost koja je pritom plaćena svakom bi igraču mogla staviti dodatan uteg na leđa, no Rog se time ne opterećuje: “Zaista ne znam niti je moja stvar odšteta koju su se klubovi dogovorili, no u svakom slučaju očito i u Dinamu smatraju kako odgovaram kvalitetom kada su me kupili (smijeh).”
Svjestan je veznjak da je konkurencija za svaku poziciju u Dinamu kudikamo jača u odnosu na klubove u kojima je do sada nastupao. Kaže da se borbe za svoje mjesto u momčadi ne boji i spremno očekuje zadatke postavljene pred njega.

15.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacije za Ligu prvaka, drugo pretkolo, GNK Dinamo - CF Fola Esch. Emmanuel Francoise, Marko Rog.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Nastupio je u 2. pretkolu kvalifikacija za LIgu prvaka protiv Fole Esch PIXSELL

“Naravno da su u Dinamu sjajni igrači i velika konkurencija, ali tako i treba biti u klubu koji već deset godina zaredom osvaja naslove prvaka i igra europska natjecanja. Što se tiče mene, sigurno da neće biti lako, ali svaki trening gledam kao priliku za dokazivanje i ne bih došao u Dinamo da se ne vidim ovdje. Uvijek je teško govoriti o sebi, posebno o svojim kvalitetama. Rekao sam već da je svaki trening prilika za dokazivanje, a svaka minuta na utakmici šansa pokazati treneru da sam opravdano na terenu. Eto, tu je i jedan od najboljih mladih igrača svijeta. Naime, na mojoj poziciji, barem ovoj koju sam igrao neki dan protiv Hajduka, igra Ante Ćorić, koji je fantastičan igrač i moj veliki prijatelj, jedan od najboljih koje imam. Čudesan igrač koji ima 18 godina, a već godinama igra za prvu momčad Dinama i oduševljava te je privukao pažnju brojnih stranih klubova”, objasnio je Rog dodavši da ne osjeća pritisak igranja u klubu “pretplaćenom” na naslove u domaćem prvenstvu:

Nema pritiska

“Nakon što je Dinamo deset godina zaredom osvajao naslove prvaka, nekako je logično da se očekuje nastavak tog fantastičnog niza. Naša liga je zaista dosta kvalitetna, svake godine i sve bolja i sigurno će i ove biti zanimljiva. Prošle sezone su pokazale da je Rijeka najozbiljniji konkurent Dinamu, naravno, tu je i Hajduk, koji je u derbiju pokazao kako su kvalitetni, a tu su i moj bivši klub, Lokomotiva… Ima dosta dobrih momčadi, bit će puno zanimljivih utakmica, a naravno da sam uvjeren da će Dinamo na kraju biti na prvome mjestu, ali sigurno nam neće biti lako to ostvariti. Ja ne osjećam pritisak jer sam tek nekoliko tjedana ovdje, ali u klubu je zaista sve tako čudesno posloženo, sve funkcionira i to što se od igrača traže samo pobjede i trofeji shvaćam kao motiv svima nama da dodatno napredujemo i budemo samo još bolji”.

Biti na visini zadatka od Dinamovih će se igrača tražiti i u dijelu sezone koji donosi utakmice za nastup u Europi. Kvalifikacije su već počele, zagrebačka momčad dočekuje ih spremna iako ne u idealnoj formi.

Pomoć suigrača

“Tek je početak sezone i, kao što je naš trener naglasio, nismo na vrhuncu forme, ali naravno da smo spremni, pa tako i ja. Prošao sam veći dio priprema sa Splitom, potom se priključio Dinamu i, kao i ostatak ekipe, očekujem da ću se dizati u fizičkoj spremi i formi”, poručuje Rog, koji se osim na novo klupsko okruženje još mora naviknuti i na život u Zagrebu.
Tvrdi da pritom veliku pomoć ima u suigračima spremnim pružiti mu ruku u svakom trenutku.

12.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Derbi utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk u prvom kolu MAXtv Prve lige. Marko Rog, Franck Zoa Ohandza.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Rog u duelu s Hajdukovim Frankom Ohandzom PIXSELL

“Nisam dugo tu, ali privikavanje mi neće biti neki problem. Zagreb je krasan, bio sam i prije naravno, tako da neće biti nikakav problem. Evo, baš tražim stan negdje blizu stadiona, a što se prilagodbe na klub tiče, moram istaknuti da sam imao veliku pomoć starosjedioca. Stvarno su mi puno pomogli. Odlični su dečki, a puno njih sam već znao otprije iz reprezentacija pa mi je bilo i lakše. Pjaca, Ćorić, Pavičić, Mikulić… Ma puno igrača sam znao, a ovi koje nisam su mi odmah prišli, rekli da će pomoći na bilo koji način i stvarno su svi super”.

Dinamo pa reprezentacija

Iako još nije ni pošteno oznojio Dinamov dres, sasvim je razumljivo da je on tek jedna od stanica u njegovoj karijeri za koju su mnogi sigurni da će biti velika. Uostalom, zajamčio je to i klub dovevši ga za rekordan novac sigurno ne da bi jednoga dana na tom transferu izgubio. Ipak, Rog se ne opterećuje dalekom budućnošću i tvrdi da je Maksimir adresa na kojoj želi ostvariti zacrtane planove.

“Tek sam došao ovdje (smijeh). Kažem, san mi je bio doći u Dinamo i to sam mukotrpnim radom i ostvario. Sada imam nove ciljeve kao osvojiti s Dinamom trofeje, igrati europske utakmice i ostvariti što bolje rezultate, a za sve drugo će biti vremena. Na redu je Dinamo i onda, nadam se, naša reprezentacija”.

Debi protiv Argentine

A za nju je Rog debitirao u studenom prošle godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. Igrala je tada momčad uglavnom sačinjena od debitanata koju su mnogi u London ispratili podsmijehom najavljujući rezultatski debakl. Završilo je pobjedom Argentine 2-1 koja je na toj utakmici nadoknađivala rezultatski manjak nakon pogotka Anasa Sharbinija.

“Teško je opisati kako sam se osjećao kada sam igrao za A reprezentaciju. Naravno, igrao sam za mladu reprezentaciju, ali ovo je stvarno nešto posebno. Kada k tome još igrate protiv Argentine i Lea Messija, onda je to stvarno nešto što ne zaboravljate samo tako. Ponovno? Nadam se što prije, ali naravno da se prvo moram izboriti za minutažu u Dinamu, ostalo će sve doći s vremenom. Mlad sam…”, ostao je na zemlji veznjak koji je sportskog uzora pronašao u Zinedineu Zidanu i koji Dinamo imenuje svojom omiljenom europskom momčadi.


Objavljeno 17. srpnja 2015. u tiskanom Telegramu