Nekad je nužno odabrati stranu

Megaskandal u Kini: deset igrača snookera optuženo da su namještali mečeve, među njima svjetske zvijezde

Igrači su zbog toga sad suspendirani iz sudjelovanja i natjecanja na World Snooker Touru

China's Zhao Xintong leans over the table while playing against Scotland's Stephen Maguire during their World Championship Snooker second round match at The Crucible in Sheffield, England on April 22, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
FOTO: AFP

Deset kineskih igrača snookera optuženo je za namještanje mečeva nakon istrage koju je provela jedinica za integritet Svjetske profesionalne biljarske i snooker asocijacije (WPBSA).

Nakon što je provedena istraga zbog sumnje u “manipuliranje ishoda mečeva u svrhu klađenja”, Liang Wenbo, Li Hang, Lu Ning, Yan Bingtao, Zhao Xintong, Zhang Jiankang, Chen Zifan, Chang Bingyu, Zhao Jianbo i Bai Langning su službeno optuženi za namještanje ishoda.

Mešu njima i snooker zvijezde

Igrači su trenutno suspendirani iz sudjelovanja i natjecanja na World Snooker Touru i drugim događajima koje regulira WPBSA do završetka saslušanja. Sva desetorica će biti saslušana pred Neovisnim disciplinskim sudom.

Najpoznatiji među suspendiranima su Zhao Xintong i Yan Bingtao. Xintong je osvojio prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva 2021. i prošlogodišnji German Masters, a nalazi se na devetom mjestu na svijetu, dok je Bingtao bivši pobjednik Mastersa.

Najveće kazne prijete Liang Wenbu, Li Hangu i Lu Ningu koji su optuženi za umiješanost u namještanje utakmica, nagovaranju igrača da namještaju mečeve na World Snooker Touru, ometanju istrage i odbijanju suradnje s WPBSA-om.