Messi osvojio petu Zlatnu loptu, Modrić u FIFA-inoj momčadi godine

Nagradu za trenera godine očekivano je dobio Barcelonin Enrique

FC Barcelona and Argentina's forward  Lionel Messi holds his trophy after receiving the 2015 FIFA Ballon d’Or award for player of the year during the 2015 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Kongresshaus in Zurich on January 11, 2016. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Argentinski nogometaš Lionel Messi peti put u karijeri proglašen je najboljim nogometašem na svijetu. Luka Modrić također može biti zadovoljan jer je izabran u FIFA-inu momčad godine. Od 2008. godine, inače, sve su Zlatne lopte pripale ili Messiju ili Ronaldu.

Osim nagrade za igrača dodijeljena je i ona za trenera godine, a u nju je očekivano osvojio Barcelonin Luis Enrique. Španjolac je klubu donio pet naslova u prošloj godini. Tko je još nagrađen možete pogledati ispod.

19:40 – Lionel Messi osvojio je petu Zlatnu loptu u karijeri nakon što je posljednje dvije godine slavio Cristiano Ronaldo.

19:50 – Nogometašica godine je Carli Lloyd. Nominirane su još bile bile Aya Miyama i Celia Šašić.

19:40 – Nagradu Ferenc Puškaš dobio je Wendell Lira. Nominirani su bili i Lionel Messi te Alessandro Florenzi. Golove pogledajte OVDJE.

19.22 – Dodjeljena je nagrada i za Fair play.

https://twitter.com/FIFAcom/status/686613166717931520

19:12 – Luis Enrique je trener godine. S Barcelonom je osvojio pet naslova.

19:09: Dodjeljena je i prva nagrada, ona za trenera u ženskom nogometu.

19:03 – Ronaldo je pristojno pozdravio Messiju suprugu.

18:56 – Fotografija za povijest. Luka Modrić u momčadi godine.

18:52 – Luka Modrić nalazi se u Fifinoj momčadi godine.

18.45 – Čini se da Ronaldo uživa večeras.

18:40 – Ovako izgleda statistika trojice nominiranih za najboljeg nogomataša.

https://twitter.com/PurelyFootball/status/686600881199001600

18:35 – Ceremoniju su otvorili 2Cellos.

18:31 – Luka Modrić također se nalazi u Zürichu.

18.21 – Ovo su nominirani po kategorijama.

FIFA Zlatna lopta: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar

FIFA najbolja nogometašica godine: Carli Lloyd, Aya Miyama, Celia Šašić

FIFA trener godine (muški): Pep Guardiola, Luis Enrique, Jorge Sampaoli

FIFA trener godine (žene): Jill Ellis, Mark Sampson, Norio Sasaki

FIFA nagrada Puškaš: Alessandro Florenzi, Wendell Lira, Lionel Messi

18:19 – Ronaldo brani naslov najboljeg, a ovako izgledaju njegove brojke u protekoj godini.

18:16 – Zvijezde večeri pojavile su se na crvenom tepihu.


Presica kandidata uoči dodjele nagrade

Sva trojica bila su na konferenciji za medije uoči dodjele. Lionel Messi, koji je ovu nagradu dobio četiri puta u nizu, od 2009. do 2012. godine, a ovaj put je najveći favoriti za osvajanje Zlatne lopte, odgovorio je na pitanje bi li Zlatne lopte mijenjao za naslov prvaka svijeta.

Nedostaje mu najveći trofej u karijeri

“Kakvo grozno pitanje… no, Svjetsko prvenstvo je nešto najveće u nogometu, pa bih se definitivno za to odlučio”, kazao je Messi tako priznajući što ga najviše “žulja”. Svjetski naslov s Argentinom je najveći trofej koji mu nedostaje u karijeri.

Ronaldo: Nastavit ću rušiti rekorde

Cristiano Ronaldo u riznici ima tri Zlatne lopte, iz 2008. te iz dvije posljednje dodjele, za 2013. i 2014. godinu. Ovo mu je osmi put da je u užem krugu kandidata.

“To nije slučajnost. Svi smo jako talentirani igrači, ali bez napornog rada, ne bi nas nigdje bilo. Nastavit ću rušiti rekorde, sviđa mi se to, volim igrati nogomet.

Ronaldo je, čini se, ovaj put došao u Zürich, svjetstan prednosti koju je u 2015. ostvario Messi. Barcelona je osvojila Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo i kup.

“Ne iznenađuje me što Leo ima veće izglede od mene, ali ovdje sam s razlogom. Dobio sam glasove trenera i kapetana. Neće me čuditi ako Zlatnu loptu osvoje Messi ili Neymar zbog trofeja njihove momčadi, ali svi smo ovdje zbog nekih zasluga”.

Neymar: Divim se Messiju i Ronaldu

Neymar je u društvu Messija i Ronalda, označen kao onaj “izabrani”, sljedeći najbolji nogometaš svijeta. Sigurno je da mu Zlatna lopta neće pobjeći.

“Sretan sam što sam dio ove priredbe, uz dva velika igrača kojima se divim. Nadam se da će moja momčad i dalje osvajati trofeje i da ću se vraćati ovdje.”