Milanović poslao pismo Platiniju, ističe da su Hrvati antifašisti koji žive sa svojom reprezentacijom

Istaknuo je da bi stroga kazna zbog svastike uništila reprezentaciju

Zoran Milanović
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski premijer Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku FIFA-e Michelu Platiniju u kojem je izrazio svoju zabrinutost da bi Disciplinska komisija drastično mogla kazniti Hrvatski nogometni savez zbog svastike na Poljudu za vrijeme odigravanja kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Italije, što bi, kako ističe Milanović, moglo uništiti hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne vrste tijekom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacijskog susreta za Euro 2016 Hrvatska-Italija u Splitu 12. lipnja.

Još uvijek nepoznati počinitelji jasno su i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od strane svih državnih institucija. Njihov čin naišao je na prezir velike većine hrvatskih građana. Pokrenuto je opsežno kriminalističko istraživanje, za koje se nadamo da će donijeti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme.

U ovom kontekstu, želio bih istaknuti kako je Hrvatska tijekom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Europi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim postrojbama tijekom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije.

Razumijem da će najvjerojatnije biti sankcija protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-a i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj.

Apeliram na Vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se Euro 2016 održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih vrsta. Igra se mora odigrati na nogometnom terenu“, stoji u pismu predsjednika Vlade Zorana Milanovića Michelu Platiniju.