Moj dnevnik iz Münchena: doktor rukometne reprezentacije, čuveni neurokirurg Krešimir Rotim

Prvi hrvatski liječnik koji je ušao u Svjetsku neurokiruršku akademiju o svojim iskustvima u timu koji brine o reprezentaciji

FOTO: Vjekoslav Skledar

Iako je liječnička skrb za sportaše uvijek iznimno važna, na svakom dugotrajnom natjecanju, kao što je, primjerice, Svjetsko prvenstvo u rukometu u Njemačkoj i Danskoj, ona postaje bitan, ako ne i gotovo presudan preduvjet za postizanje vrhunskih rezultata. Na ovako napornim turnirima na kojima se igra i do desetak utakmica u nekoliko tjedana, najvažnija je zadaća liječničkog tima oporaviti igrače i što efikasnije ih pripremiti na nove napore. Te, dakako, u hodu rješavati probleme s ozljedama koje su neizbježni pratitelj natjecanja.

Tu zahtjevnu i odgovornu zadaću u rukometnoj reprezentaciji Hrvatske koja nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj imaju ugledni liječnici, profesor Krešimir Rotim i doktor Tomislav Kukin. Uz njih su još i trojica vrhunskih fizioterapeuta Damir Kajba, Filip Šimunović iz Specijalne bolnice Neurospine te Josip Režić student Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Njihovu ulogu objasnio je za Telegram profesor Krešimir Rotim inače naš vrhunski neurokirurg i ravnatelj Klinike za neurokirurgiju bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Precizno podijeljeni zadaci

Dr. Tomislav Kukin, Filip Šimunović fizioterapeut iz Neurospine, profesor Rotim, Igor Vori i Josip Režić, student Zdravstvenog veleučilišta Privatna fotografija profesora Rotima

“Naš tim vodi brigu o cjelokupnom zdravstvenom stanju igrača. Nastojimo što učinkovitije rješavati njihove probleme s povredama koje su neizbježne na tako napornim turnirima. Osim toga otklanjamo njihove manje zdravstvene probleme te liječimo respiratorne ili probavne smetnje. Dakako, vodimo računa o prehrani igrača te ih nastojimo što prije oporaviti od izuzetnih napora. Mi smo vrlo precizno podijelili među sobom zadatke i mogu reći da ih cijeli tim odrađuje na zaista vrhunskoj razini.

Neću pretjerati ako kažem da niti jedna ekipa na turniru, a tako je već godinama, nema ovako kvalitetno organiziranu medicinsku službu kao što ju ima hrvatska rukometna reprezentacija. Tako, primjerice, doktor Kukin, koji je inače vrhunski anesteziolog na KBC Rebro, kombinira najnovija medicinska saznanja s tradicionalnim ili naturalnim oblicima oporavka i liječenja. Takav način liječenja omogućava nam integralni i personalizirani pristup svakom igraču”.

Regeneracija nakon napora treninga

Profesor Rotim ističe kako je za takvog turnirskog natjecanja iznimno važno održati svježinu i punu formu igrača. “Dugotrajne pripreme i nastupi na velikom turniru vrlo su zahtjevni za igrače, ali i stručni stožer. Na turnirima koji traju više tjedana kao ovo Svjetsko prvenstvo iznimno je važna regeneracija igrača nakon napora treninga i utakmica. Naš stručni stožer i kondicijski trener to odlično rade jer, kako ste primijetili u dosadašnjem tijeku turnira, nije bilo težih ozljeda naših igrača, osim što je danas otpao Luka Cindrić.

On od ljeta vuče ozljedu stražnje lože i aduktora koja mu se sada obnovila. Premda nije riječ o težoj povredi, ona ipak zahtjeva mirovanje, a kako je prvenstvo pri kraju, procijenili smo da je bolje da se vrati u klub i započne s rehabilitacijom. Napori su veliki, zahtjevi iz utakmice u utakmicu rastu, ali svi su momci fizički vrhunski pripremljeni. Što se pak prehrane tiče ona je uobičajeno sportska pri čemu vodimo brigu o svakom detalju.

Pritom nemamo nikakvih problema s igračima jer su oni profesionalci u najjačim europskim klubovima gdje su već stekli takve navike. S obzirom na to da su odlučni dati sve od sebe te da im je nacionalni naboj dodatni motiv u igri, siguran sam da ćemo, unatoč poraza od Brazila, ostvariti vrhunski plasman. Na to nas obvezuje činjenica da nas prati cijela Hrvatska te da su Hrvati u Njemačkoj naš osmi igrač koji nas podržava svim srcem i s puno ljubavi pa smo se u Münchenu osjećali kao da igramo kod kuće. Inače, ozračje u reprezentaciji prije susreta s Njemačkom bilo je jako borbeno, nitko nije klonuo duhom niti se predao nakon poraza od Brazila”.

Kako se nose s povredama

Rukomet se doima kao jedan od najgrubljih sportova u kojemu dominiraju snaga i brzina, a kako su istodobno hrvatski reprezentativci odreda svi su iznimno visoki, to sve čini ih ranjivijim i osjetljivijim na povrede. Zanimalo nas kako se reprezentativci nose s povredama i s bolovima i kako im pri tomu pomažu liječnici?

“U rukometu nažalost ima puno ozljeda, riječ je o grubom sportu, s puno kontakta, brzim izmjenama ritma koji od igrača zahtjeva iznimnu snagu, ali i brzinu i eksplozivnost. To vidite i po konstituciji igrača, koji su stasiti i skladno građeni, pa zato i imamo toliko puno navijačica na utakmicama. Rukomet kao sport razvija cijelo tijelo, tako da su igrači atlete u pravom smislu riječi.

Međutim, nisu dovoljni samo visina, masa, brzina, eksplozivnost nego i idealan omjer svega navedenog. Unatoč svega toga, kako naš izbornik, legendarni Lino Červar, rukomet se ponajprije igra glavom odnosno mozgom. Što znači da najbolji igrači moraju posjedovati i vrhunsku sportsku inteligenciju. Sve to naši reprezentativci imaju, kao i razvijeni instinkt i osjećaj za igru te prirođenu domišljatost u igri”.

Dosad nismo imali ozbiljnih ozljeda

Profesor Rotim kaže kako radi prirode rukometa igračima najčešće stradavaju mišići i zglobovi, rame, lakat, koljeno, gležanj. “Gotovo svaki igrač tijekom karijere zadobio je neke od tih ozljeda, no uz odgovarajuću medicinsku pomoć te rehabilitaciju, svi se on vraćaju na teren. Uz liječnike iznimno važnu ulogu imaju i fizioterapeuti čije umijeće i stručnost pomažu igračima da se oporavljaju u rekordnom roku. Hvala Bogu, na dosadašnjem dijelu prvenstva nismo imali niti jednu ozbiljniju ozljedu. Prati nas tek nekoliko istegnuća mišića te posljedica jačih udaraca”.

S obzirom na to da dugotrajan zajednički boravak na pripremama i turniru nerijetko dovode do zasićenosti, pa i nervoze, zanimalo nas je kakvo je ozračje među reprezentativcima.

“Dečki su vrlo disciplinirani, fokusirani na utakmice, atmosfera je zbilja zdrava, mirna i pobjednička. Uvijek doduše postoji napetost i neizvjesnost, ali u tomu i jest ljepota sporta. No budući da su naši igrači uvjereni u svoju snagu i mogućnosti, siguran sam da će nadvladati sve probleme te da će dati sve od sebe. Rijetko kad se dogodi, a to naravno puno ovisi o stručnom stožeru, da je neka momčad ovako skladna, da se osjeća takvo zajedništvo i da su igrači tako posvećeni zajedničkom cilju kao što su naši reprezentativci. Imamo sjajnog kapetana Domagoja Duvnjaka koji je pravi vođa na terenu i izvan njega pa mogu reći da su sve kockice posložene. Stoga svi vjerujemo da su ovi mladići spremni i odlučni za veliki rezultat”.

Neurokirurg u sportskoj medicini

Na kraju smo upitali profesora Rotima kako se dogodilo da se on kao vrhunski neurokirurg bavi još i sportskom medicinom. “Dugo sam godina vezan uz sport kao liječnik Rukometnog kluba Zagreb, a svojedobno sam surađivao i s košarkaškom ekipom Cibone te nogometašima Dinama. Posljednjih sedam radim u Hrvatskom rukometnom savezu što mi je posebna čast.

Rukomet je perjanica hrvatskog sporta, naša muška reprezentacija jedna je od rijetkih nacionalnih timova koja se uvijek bori za najviši plasman. Osim toga još kao dijete upoznao sam rukomet koji je zaista divan i uzbudljiv sport. Stoga ne čudi što u njemu uživaju svi, od starih i mladih, od žena i mladeži, a na utakmice dolaze cijele obitelji. Lijepo je biti dijelom tog spektakla”.