Mourinho je u četvrtak po drugi put dobio otkaz u istom klubu, a ovi slavni treneri imali su istu sudbinu

Najslavniji na popisu je talijanska trenerska legenda Fabio Capello

Inter Milan's Portuguese coach Jose Mourinho waits for their Italian Serie A football match against Lazio on May 2, 2010 at Rome's Olympic Stadium . AFP PHOTO/ ALBERTO PIZZOLI / AFP / ALBERTO PIZZOLI
FOTO: AFP

Osebujni portugalski trener Jose Mourinho u četvrtak je dobio otkaz u Chelseaju, engleskoj momčadi koju je vodio dva puta u karijeri. Barem do sada jer nikoga ne bi iznenadilo da Portugalac nekad u budućnosti ponovno sjedne na klupu kluba sa Stamford bridgea. Mourinho je vodio Chelsea prvi put u razdoblju od 2004. do 2007. godine, a drugi od 2013. do 2015.

Dvije godine vladavine

Dvije godine nakon što se vratio u London Mourinho je drugi put dobio otkaz. Devet poraza u 16. kola ipak je bilo previše i za vlasnika Romana Abramoviča, a čini se i da je loš odnos između trenera i igrača bio nepovratan. Uz potvrdu vijesti o prekidu suradnje iz Chelseaja su, uz zahvalu menadžeru za napravljeno, poručili: “Njegova tri ligaška naslova, FA Cup, Community Shield i tri Liga kupa osvojena u njegova dva boravka u klubu čine ga najuspješnijim menadžerom u našoj 110 godina dugoj povijesti. I Jose i Odbor složili su se da ovosezonski rezultati nisu dobri i smatraju da je za obje strane rastanak najbolje rješenje.”

Nakon Mourinhovog drugog otkaza u istom klubu, mi smo se prisjetili koji su još treneri imali istu sudbinu.

Zdeněk Zeman

Zdenek Zeman
Zdenek Zeman AFP

Klub: AS Roma
Razdoblja u klubu: 1997/99, 2012/13
Osvojeni trofeji: /

Čeh Zeman jedan je od najposebnijih trenera u povijesti. On je tijekom karijere promijenio jako puno klubova, a u svakom je forsirao jako ofenzivan i atraktivan način igre. No, vrlo često u takvom načinu rada izostanu rezultati pa je on prisiljen napustiti poziciju. To mu se u Romi dogodilo dva puta, a najznačajniji uspjeh mu je to što je uveo sada legendarnog Francesca Tottija u profesionalni nogomet.

Ottmar Hitzfeld

Ottmar Hitzfeld
Ottmar Hitzfeld AFP

Klub: Bayern München
Razdoblja u klubu: 1998/04, 2007/08
Osvojeni trofeji: Bundesliga x 5, DFB-Pokal x 3, Liga prvaka x 1

Slavni švicarski trener Hitzfield čak je sedam godina bio trener minhenskog Bayerna, no do te je brojke stigao zhvaljujući dva razdoblja. U oba navrata je bio jako uspješan, a klub je napustio jer se zasitio treniranja klubova i odlučio voditi švicarsku reprezentaciju.

Fabio Capello

Fabio Capello
Fabio Capello AFP

Klubovi: AC Milan i Real Madrid
Razdoblja u klubovima: Milan: 1991/96, 1997/98 Madrid: 1996/97, 2006/07
Osvojeni trofeji: Serie A x 4, Primera x 2, Liga prvaka x 1, Superkup x 1

Možda i najslavniji na ovom popisu je talijan Capello. On je dva puta vodio čak dva velikana europskog nogometa, španjolski Real Madrid i talijanski Milan, a u oba kluba je bio uspješan, no njegov pragmatičan stil nije odgovarao vlasnicima koji su htjeli da im momčadi igraju atraktivnije pa su se rastali s Capellom.