Možda je trenutak da opet pogledamo sve golove koje smo dosad zabili u Rusiji

Mali pregled svih pogodaka koji su nas odveli u finale svjetskog prvenstva

Croatia's midfielder Ivan Rakitic celebrates with Croatia's goalkeeper Danijel Subasic during the Russia 2018 World Cup quarter-final football match between Russia and Croatia at the Fisht Stadium in Sochi on July 7, 2018.
Croatia beat Russia 4-3 on penalties on Saturday to set up a World Cup semi-final against England after a dramatic match full of twists and turns. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
FOTO: AFP

Dali smo si malo truda i izvukli sve golove koje smo dosad zabili na ovom prvenstvu.

Hrvatska – Nigerija (2:0) 16. lipnja

Hrvatska je otvorila svjetsko prvenstvo u Rusiji pobjedom protiv Nigerije 2:0. Prvi pogodak bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti susreta, a onda je Luka Modrić dao finalni u 71. minuti. Za Hrvatsku je ovo bila značajna pobjeda; prva u prvoj utakmici svjetskih prvenstava.

Oghenekaro Etebo 32. minuta

Hrvatska u prvih 45 minuta utakmice nije imala ni jedan realni udarac u okvir. Stručni stožer je ocijenio kako se Nigerija jako loše brani od golova iz prekida, što je potvrđeno u 32. minuti kada je nespretnom reakcijom Etaba, lopta koju je izveo Modrić ipak završila u okviru.

Luka Modrić 71. minuta

Kazneni udarac je dodijeljen Hrvatskoj u 71. minuti, nakon što je nigerijski branič Ekong s dvije ruke onemogućio skok nakon ubačaja s kuta Mariju Mandžukiću. Brazilski sudac Ricci je dodijelio penal, a Modrić je vrlo samouvjereno loptu pospremio u gol.

Hrvatska – Argentina 3:0 – 21. lipnja

Najupečatljivija utakmica grupne faze natjecanja je bila protiv viceprvaka iz 2014. godine, Argentine. Hrvatska je pobijedila s visokih 3:0, čime si je osigurala prolazak u osminu finala. Međutim, cijelo prvo poluvrijeme prošlo je bez golova, a Argentina loptu ni jednom nije poslala u okvir gola.

Ante Rebić 53. minuta

Nakon Mandžukićeve duge lopte, Rebić ju je dočekao duboko na Argentinskoj polovici. Odmah je počeo vršiti pritisak na obranu. Argentinski golman Caballero napravio je kardinalnu pogrešku kratkim dodavanjem lopte, koja je naravno, završila u Rebićevim nogama. Rebić je opalio volej iz prve te neobranjivo pucao pod gredu.

Luka Modrić 80. minuta

Nakon što je Brozović osvojio loptu u 80. minuti na sredini terena, dovukao ju je do Kramarića s kojim je odigrao kombinaciju. Potom je dodao Modriću, koji je uspio prevariti obranu. Precizno je pucao u lijevi kut sada već vidno uznemirenog Caballera.

Ivan Rakitić 90+1. minuta

Hrvatsku nadmoć nad Argentinom potvrdio je Ivan Rakitić u prvoj minuti sudačkog produžetka. Rakitićev prvi pokušaj sa 16 metara odbio je Caballero, no odbijena lopta je završila kod Kovačića, koji ju je vratio Rakitiću. Rakitić je loptu lagano poslao u mrežu.

Hrvatska – Island 2-1 – 26. lipnja

U posljednjem susretu skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji, Hrvatska je pobijelila Island, te osvojila maksimalnih devet bodova. Hrvatska je time potvrdila svoje prvo mjesto unutar skupine koje je zauzela nakon pobjede s Argentinom. Dalić je za tu utakmicu izmijenio sastav, pa su u njoj od istaknutijih igrača iz prve dvije utakmice bili samo Modrić, Kramarić i Perišić.

Milan Badelj 53. minuta

Nakon što je u 51. minuti debitant Badelj s 23 metra pogodio gredu, odigrana je akcija s korner linije. Pivarić je dao povratnu loptu za Badelja, koji ju je potom poslao u mrežu.

Ivan Perišić 90. minuta

Island je došao do zasluženog izjednačenja u 76. minuti, no samo 14 minuta kasnije, Perišić je nakon asistencije Badelja zabio za pobjedu Hrvatske 2 – 1.

Hrvatska – Danska 1-1 (3-2) 1. srpnja

Susret s Danskom bio je iznimno kaotičan i, vjerojatno ćete se složiti, iznimno frustrirajući. Utakmica je obilovala udarcima s obje strane, te mnogobrojnim prilikama, no zbog nepreciznosti obje momčadi, golovi nakon onog nama nesretnog početnog nisu nikako padali.

Mario Mandžukić 4. minuta

Utakmica je krenula ekspresno. Danci su postigli gol u 58. sekundi susreta, kada je Knudsen izveo dobacivanje, kojeg je u gužvi između hrvatskih igrača u mrežu pospremio Mathias Jorgensen. Međutim, taj gol nije nikako negativno utjecao na Hrvatsku, već je služio kao motivator.

Samo tri minute nakon njega, Mandžukić je spretno poravnao loptu i zabio. Asistirali su mu Vrsaljko i Rebić, koji nisu imali previše problema s Danskom obranom. Međutim, dugih 120 minuta nisu padali golovi, a Luka Modrić fulao je dosuđeni jedanaesterac. Stoga smo ušli u prve produžetke za Hrvatsku reprezentaciju na ovom natjecanju.

Jedanaesterci:

Junak susreta zasigurno je bio vratar Danijel Subašić. Suba je u raspucavanju obranio tri jedanaesteraca danskih igrača – Eriksena, Schoenea i Jorgensena. Odlučujući pobjednički pogodak u raspucavanju postigao je Ivan Rakitić.

https://www.youtube.com/watch?v=rmqvNUNPVlM

Hrvatska – Rusija 2-2 (3-4) 7. srpnja

Protiv domaćina Rusije, Hrvatska je odigrala još jednu frustrirajuću utakmicu. Iako je Hrvatska igrala više ofenzivnu igru, sličnu kao i protiv Nigerije na početku prvenstva, koja ipak nije mogla s lakoćom probiti rusku obranu. Hrvatska je ipak, nakon drugih produžetaka na prvenstvu, uspjela dobiti domaćina na jedanaesterce.

Andrej Kramarić 39. minuta

Rusija je u 31. minuti susreta povela praktički iz ničega, no Kramarić je nakon sedam minuta izjednačio. Perišić je u 39. minuti izbacio Mandžukića na lijevom krilu, nakon čega je uslijedio ubačaj za Kramarića, koji je glavom s pet metara loptu pospremio u mrežu iza leđa ruskog vratara.

Domagoj Vida 101. minuta

Iako je Hrvatska u početku drugog poluvremena igrala odlučnije i rusku momčad kompaktirala u njihovu polovinu, nije realizirana ni jedna šansa koja se stvorila. Utakmica je otišla u produžetke, a Domagoj Vida je zabio 101. minuti iz kornera kojeg je izvodio Modrić. Hrvatska je vodila petnaest minuta, sve dok nije zabio Fernandes, nakon Džagojevog izvođenja slobodnjaka.

Jedanaesterci:

Nakon izjednačenja samo pet minuta prije kraja produžetaka, Hrvatska se još jednom pronašla u jedanaestercima. Četvorica od petorice hrvatskih izvođača jedanaesteraca bili su precizni, dok je dvojici Rusa Subašić bio prevelik zalogaj. Kao i protiv Danske, zadnji i odlučujući gol iz jedanaesteraca postigao je Ivan Rakitić.

Hrvatska – Engleska 2-1 11. srpnja

Englezi su pred utakmicu debelo podcjenjivali Hrvatsku. Engleska je povela u 5. minuti golom Trippier, nakon Modrićevog prekršaja nad Allijem na 22 metara od gola.

Ivan Perišić 68. minuta

Iako su Hrvati odigrali nekoliko akcija, pravi pritisak je počeo tek u 60. minuti susreta, što je prisililo englesku obranu na pogreške. Ključni pogodak za izjednačenje došao je u 68. minuti, kada je s desne strane Šime Vrsaljko loptu poslao pred gol, gdje se nalazio Ivan Perišić. Perišić je loptu ubacio ispred Walkera, te ju lijevom nogom poslao u mrežu. Pritisak se nastavio, no Pickford je uspio obraniti još nekoliko hrvatskih pokušaja.

Mario Mandžukić 109. minuta

Utakmica je otišla u produžetke, a odbrojavanjem svake minute, sve se više doimalo kako će utakmica ponovno po treći puta otići u jedanaesterce. Međutim, na iznimno visoku svijeću kod samog lijevog ruba kaznenog prostora uskočio je Perišić, koji je glavom poslao loptu prema vratima. Mario Mandžukić je osigurao da ne idemo u treće jedanaesterce svojom lijevom nogom, kojom je loptu poslao u suprotni kut. Engleski stoperi, posve statično, samo su gledali Mandžukića kako im iza leđa utrčava i sprema loptu u gol.