MUP je objavio kako onaj policajac, koji je nogom nagazio člana Torcide, nije smio tako postupiti

Pripadnik Torcide oglušio se na upozorenje policijskog službenika

FOTO: Screenshot/Dalmatinski portal

Nakon što je na Dalmatinskom portalu objavljena snimka na kojoj se vidi kako je jedan interventni policajac svojom nogom nagazio na jednog od dvadesetak uhićenih navijača Hajduka, koji su ležali na podu na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu 5. prosinca 2015. godine uoči derbija Dinama i Hajduka, Služba za unutarnju kontrolu MUP-a je nakon istrage ustvrdila kako interventni policajac nije postupio u skladu s taktikom postupanja policije.

Tim povodom, policija se na svojim službenim stranicama oglasila i priopćenjem.

Izvješće ministru unutarnjih poslova

“Vezano uz priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova od 9. prosinca 2015. objavljeno na web stranicama MUP-a na poveznici izvješćujemo javnost da je Služba za unutarnju kontrolu MUP-a podnijela izvješće ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

Naime, nakon objave video snimke na kojoj se vidi postupanje policije prema navijačima na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu 5. prosinca 2015. godine, ministar unutarnjih poslova zatražio je od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a utvrđivanje svih okolnosti i činjenica vezanih uz zakonitost postupanja policije.

Daljnje mjere prema policijskom službeniku

Nakon obavljenih provjera koje su uključivale obavljanje razgovora, uvid u svu dostupnu dokumentaciju, pregledavanje video snimki i druge radnje, Služba za unutarnju kontrolu MUP-a donijela je zaključak: iako se osoba prema kojoj se postupalo oglušila na izdano upozorenje policijskog službenika te posegnula rukom prema unutarnjoj strani odjeće, način postupanja policijskog službenika (pritisak stopalom na leđa) nije bio u skladu s taktikom postupanja policije.

S izvješćem je upoznat i načelnik policijske uprave koji će poduzeti daljnje mjere prema policijskom službeniku za čije postupanje je Služba za unutarnju kontrolu utvrdila da je suprotno pravilima struke”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, oko 2000 tisuće navijača doputovalo je u Zagreb, kako bi igračima Hajduka pružili podršku protiv Dinama. Jedna skupina Torcide, njih oko dvadesetak, stigla je u Zagreb vlakom i kod Glavnog kolodovora uoči utakmice izazvala manji incident.

Ležali na hladnom tlu

Prilikom izlaska iz vlaka zapalili su jednu baklju. Interventni pripadnici MUP-a odmah su ih okružili i polegli na tlo. Hajdukovi navijači dugo vremena su ležali na hladnom betonu, a tada je jedan od policajaca nogom nagazio na jednog navijača, nakon čega je taj navijač posebno izdvojen iz skupine koja je ležala. Kasnije su došla policijska vozila i odvela sve uhićene navijače u pritvor i na sud.

Nekoliko dana nakon toga, na Dalmatinskom portalu objavljena snimka na kojoj se jasno vidi kako je jedan interventni policajac svojom nogom nagazio na pripadnika Torcide.