Nakon europskog srebra, Brigita Matić postala svjetska juniorska prvakinja u džudu

U finalu je hrvatska džudašica bila bolja od Slovenke Klare Apotekar

FOTO: RAFAL BURZA rafalburza@yahoo.com

Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u džudu, u kategoriji do 78 kilograma, Brigita Matić je osvojila naslov svjetske prvakinje.

Nakon petog mjesta 17-godišnje Tihee Topolovec (do 52 kilograma), hrvatski džudo je na tatamiju Abu Dhabija upisao još bolji rezultat. Europskom juniorskom srebru Brigita Matić dodala je i svjetsko zlato.

Uzvratila Nizozemski za poraz na EP-u

U svojoj prvoj borbi svladala je Japanku Kyoku Sato (2-3 u opomenama), a zatim u četvrtfinalu uzvratila Nizozemki Larissi Groenwold. Naime, taj dvoboj je bio repriza finala Europskog juniorskog prvenstva otprije mjesec dana. Tada je Nizozemka slavila tehnikom gušenja i uzela europsko zlato, ali je Matić uspjela uzvratiti. Nakon što smo vidjeli dva wazarija (1-1), presudila je opomena Nizozemki.

Polufinalna borba je donijela sraz Matić i Nijemice Julie Hoelterhoff, a Brigita je iponom osigurala plasman u finale, gdje ju je čekala Slovenka Klara Apotekar.

Družeta sedmi na svijetu

Bila je to repriza odlučujućeg dvoboja s Europskog juniorskog prvenstva gdje je u ekipnom natjecanju Slovenija pobijedila Hrvatsku zahvaljujući pobjedi Apotekar.

Međutim, u Abu Dhabiju smo vidjeli drugačiji ishod! Tvrda borba, koja je odlučena jednim yukom Matić donijela je Hrvatskoj novu svjetsku juniorsku medalju.

U kategoriji preko 78 kilograma, Katarina Lucija Vuković poražena je od Korejke Mi Jin Han. U muškoj konkurenciji, Dominik Družeta (do 81 kilograma) je osvojio 7. mjesto na svijetu.