Nakon što je izbacio Karlovića u polufinalu, Fereder je u nedjelju osvojio ATP u Halleu

Federer je u finalu pobijedio Talijana Andreasa Seppija

FOTO: AFP/AFP PHOTO / DPA

Švicarski tenisač Roger Federer osvajač je ATP turnira u njemačkom Halleu. U finalu je sa 7-6, 6-4 pobijedio Talijana Andreasa Seppija te osvojio svoj osmi naslov u deset nastupa na tom turniru. Za trijumf protiv Seppija Federeru je trebalo manje od dva sata.

https://twitter.com/Mikno78/status/612612596798238720

Federer se u finale plasirao zahvaljujući teškoj pobjedi protiv hrvatskog tenisača Ive Karlovića u polufinalu. Podsjetimo, švicarski tenisač prvi je nositelj turnira u Halleu, a Karlovića je pobijedio u dva seta, rezultatom 7-6, 7-6.

Bila je to Federerova 13. pobjeda u 14 dvoboja s Karlovićem te 50. na turniru Halleu, do koje je stigao, iako nije slomio najbolji svjetski servis niti je uspio izboriti break-loptu. Karlović je imao jednu, u četvrtom gemu drugog seta, ali je Federer dobro odservirao i izvukao se u toj situaciji.

Karlović bio blizu

Koliko je Karlović dobro igrao i bio blizu pobjedi nad Švicarcem pokazat će i podatak da je u prvom setu osvojio više poena (37-36) od Federera koji je do tie-breaka osvojio samo tri poena na reternu, za razliku od hrvatskog tenisača koji ih je osvojio 10. Međutim, još je jednom prevladala Švicarčeva strpljivost i mirnoća u presudnim trenucima. Od 3-3 u odlučujućem gemu prvog seta nanizao je četiri poena i napravio veliki korak prema finalu.

Nijanse su presudile u Federerovu korist i u drugom tie-breaku u kojem je zahvaljujući kompjuterskoj provjeri promijenio odluku suca na crti i spriječio Karlovića da povede 4-3 uz prednost mini-breaka. Osvajanjem tri od sljedeća četiri poena Federer je za 88 minuta stigao do svog 130. finala u karijeri, popravivši statistiku osvojenih tie-breakova u dvobojima s Karlovićem: Federer ih je osvojio 15, a najviši tenisač svijeta samo tri.

Karlović ima razloga za zadovoljstvo

Federera u borbi za naslov očekuje pobjednik drugog polufinala između Japanca Keija Nishikorija i talijanskog tenisača Andreasa Seppija.

Unatoč porazu u polufinalu, Karlović svejedno može biti zadovoljan svojom igrom na turniru u Halleu. Pobjeđivaoje respektabilne protivnike, a u zadnjem meču, u kojem mu je protivnik bio Čeh Tomas Berdych, oborio je rekord najvećeg broja aseva.