Neefikasnost Lionela Messija i još 7 činjenica koje su obilježile finale Cope

Bila je ovo prva pobjeda Čilea protiv Argentine u 26. pokušaju na utakmicama Cope

TOPSHOTS
Chile's midfielder Arturo Vidal, Chile's midfielder Charles Aranguiz and Chile's defender Gary Medel celebrate after winning the 2015 Copa America football championship, in Santiago, Chile, on July 4, 2015. Chile defeated 4-1 Argentina in the penalty shootout.    AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
FOTO: AFP

Nogometaši Čilea su boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Argentinu 4-1 i po prvi puta u povijesti osvojili prvenstvo južnoameričkih država. Izabrali su za to idealan trenutak budući da je Copa America ove godine igrana u njihovoj domovini.

Osim toga, bila im je ovo prva pobjeda protiv Argentine na utakmicama Cope. Argentinci, koji naslov čekaju od 1993. godine, igrali su do ove utakmice protiv Čilea 25 puta. Slavili su u 19 utakmica, a šest ih je završeno bez pobjednika. Zanimljivosti ima još.

1. Zaustavljena Argentina

Porazom protiv Čilea nogometaši nogometna reprezentacija Argentina postala je prva ikad koja je vezala poraze na Svjetskom prvenstvu i Copi.

2. Problem s jedanaestercima

https://www.youtube.com/watch?v=5Rl854_E3M0

Ujedno je Argentina i jedina reprezentacija koja je finale Cope izgubila dva puta u raspucavanju jedanaesteraca. Baš kao što su izgubili u subotu protiv Čilea, izgubili su i 2004. godine protiv Brazila.

3. Nesretnih 13 poraza u finalima

Finalnim porazom Argentina je došla do brojke 13 kada su utakmice za naslov na Copi u pitanju. Niti jedna druga reprezentacija nema toliko poraza u finalima.

4. Nitko kao Mascherano

Posebno tužan pritom može biti Javier Mascherano. On je, naime, jedini nogometaš koji je igrao i izgubio tri finalne utakmice ovog turnira. Događalo mu se to 2004., 2007. i ove godine.

5. Higuain se muči s penalima

Gonzalo Higuain loptu je udarcem s bijele točke poslao visoko preko grede gola. Ostaje upitno koliko je bio logičan izbor za izvođenje penala ako se zna da je u dresu Napolija promašio četiri od sedam u prošloj sezoni talijanskog prvenstva.

6. Urugvaj i dalje najbolji

Koštalo je to, uz promašaj Evera Banege, sastav Argentine možda i konačne nagrade pri čemu su ostali na 14 naslova. Jedan više ima reprezentacija Urugvaja.

7. Za naslov 173 utakmice

Reprezentacija Čilea u subotu je stigla do premijernog naslova na Copi, nakon što su do sada četiri puta bili drugi i pet puta treći. Trebalo im je ukupno 173 utakmice za takav uspjeh.

8. Neefikasni Messi

TOPSHOTS Argentina's forward Lionel Messi takes off the second place medal of the 2015 Copa America football championship, in Santiago, Chile, on July 4, 2015. Chile defeated Argentina 4-1 in the penalty shootout.   AFP PHOTO / JUAN MABROMATA

Uspoređujući samo službene utakmice u dresu Argentine i Barcelone lako je za uočiti razliku u efikasnosti Lionela Messija. Za reprezentaciju je u posljednjih 1000 minuta zabio samo Paragvaju iz penala. Za Barcelonu je u istom vremenskom razdoblju kroz utakmice poentirao 13 puta.