Net.hr piše da HOO preuzima dugove Sportske televizije

'SPTV uistinu sve više postaje prioritet HOO-a i hrvatskoga sporta'

08.06.2015., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) povodom odlaska hrvatske sportske delegacije na Europske igre u Baku. Na konferenciji je potpisan i sponzorski ugovor izmedju tvrtke Porsche Croatia i Hrvatskog olimpijskog odbora. Nakon konferencije hrvatska sportska delegacija zaputila se autobusom za Ljubljanu odakle zajedno sa slovenskom delegacijom lete za glavni grad Azerbajdzana. Zlatko Matesa. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

SPTV, to je već odavno jasno, nije u stanju vraćati kredite. Preostalo dugovanje iznosi 33.617.367,06 od ukupno 37 milijuna kuna koliko je iznosio cjelokupni iznos četiri kredita podignuta između 2011. i 2013. godine. Dospjela kreditna dugovanja iznose 9,5 milijuna, a kako je račun SPTV-a uglavnom stalno u blokadi (ukupni gubici premašuju 70 milijuna kuna, a samo kratkoročne obveze SPTV-a iznose 20 milijuna kuna), dospjele rate kredita se prebacuju na teret jamca, a to je HOO, piše net.hr.

Reprogramiranje kredita s počekom od dvije godine

Zato je HOO zatražio, sportskim rječnikom rečeno, “time out” u obvezama vraćanja kredita. Reprogram kredita s počekom od dvije godine dao bi zraka sadašnjim čelnicima krovne sportske institucije, a plaćanje kredita bi pričekalo neko buduće vodstvo.

Privredna banka Zagreb za takav aranžman, dvogodišnji poček i osam godina otplate – početkom srpnja ove godine šalje svoje uvjete, odnosno Indikativnu ponudu restrukturiranja kreditnih obveza koja uključuje i kamatu od 5,5 posto, ali i jednu bitnu i ključnu izmjenu. HOO više ne bi bio jamac za kredite SPTV-a, već izravni dužnik, odnosno korisnik kredita!

Što je Mateša tvrdio?

Puno toga očito se promijenilo od početaka SPTV-a, kad je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša tvrdio: “Ni jedna kuna iz hrvatskog sporta neće otići za financiranje Sportske televizije. Ni jedna kuna!”

Pokazalo se da nije “ni jedna”, već milijuni kuna… proračunskih, namjenjenih podmirivanju javnih potreba u sportu, što SPTV kao komercijalni projekt zasigurno nije.

Ponavljao je Mateša te riječi pri pokretanju projekta koji je trebao učvrstiti njegovu poziciju u Međunarodnom olimpijskom odboru, a i sjajio bi u životopisu bivšeg hrvatskog premijera. No, ambicija da HOO postane prvi nacionalni olimpijski odbor u svijetu sa svojom televizijom obija se Mateši u glavu, što je svakako puno manji problem od ugrožene budućnosti hrvatskog sporta, onoga u čiju bi korist trebao raditi.

Naravno, “čarobiranje” da se jamac pretvori u dužnika ne može se izvesti bez blagoslova države čija sredstva HOO troši.

Perkovićki nisu plaćene pripreme

Prva instanca na koju su se obratili čelnici HOO-a bilo je Ministarstvo financija, no resorni ministar Boris Lalovac nije imao razumijevanja za zahtjev pristigao iz HOO-a.

“S obzirom da Ministarstvo financija nije nadležno za utvrđivanje je li financiranje SPTV-a, odnosno preuzimanje kreditnih obveza iste spada u javnu potrebu sporta, a samim time je li to namjensko trošenje prihoda od igara na sreću, nismo u mogućnosti dati traženu suglasnost za preuzimanje obveza od strane Hrvatskog olimpijskog odbora.”

Napominjeno da je u Državnom proračunu RH za 2015. godinu, te 2016. i 2017. u programima javnih potreba u sportu na državnoj razini, planirano 111.093.366 kuna, odnosno 113.009.142 kuna i 115.378.576 kuna.

No, lako je moguće da dobar dio tih prihoda, kao što je to već slučaj i sada, bude usmjeren na pokrivanje dugova SPTV-a, dok se s druge strane, podsjetimo, olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja Sandra Perković skrivala po hotelu jer joj nisu bile plaćene pripreme, dok tekvandoaši nisu mogli ići na Svjetski kup, dizači utega na Svjetsko prvenstvo, dok su naše sjajne veslačke posade vapile za novim čamcima…

Mornar pun razumijevanja

Nakon odbijenice iz Ministarstva financija, Mateša i glavni tajnik Josip Čop kucaju na vrata Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar Vedran Mornar pokazao je puno više razumijevanja za poslovne akrobacije institucije koja bi trebala biti skretničar proračunskog, odnosno javnog novca i skrbiti o potrebama hrvatskih sportaša.

Ministar Mornar 21. srpnja HOO-u šalje službeni dopis u kojemu odgovara:

“Nastavno na vaš dopis u kojemu navodite da je PBZ uputila HOO-u indikativnu ponudu restrukturiranja kreditnih obveza dužnika HOO Tv d.o.o…. predlažemo sljedeće:

… U odnosu na inicijativnu ponudu PBZ u pogledu reprograma kredita, predlažemo da HOO razmotri mogućnost da predmetne obveze podmiruje iz ostalih izvora sredstava, a ukoliko je to sukladno pozitivnim propisima te Statutu i ostalim aktima HOO-a.”

A gore navedeno, iako poprilično neodređeno mišljenje, ostavlja Mateši slobodne ruke u odluci da u potpunosti preuzme kreditne obaveze Sportske televizije i HOO gurne još dublje u dugove.

SPTV – prioritet međunarodnog olimpizma

Dok se na naslovnici web-stranice HOO-a koči naslov „Sportska televizija je prioritet međunarodnog olimpizma“, SPTV uistinu sve više postaje prioritet HOO-a i hrvatskoga sporta. Nakon što će ove godine samo dva nacionalna sportska saveza dobiti od HOO-a više novca negoli SPTV, sljedećih godina bi Sportska televizija mogla zasjesti i na sam vrh Matešine rang-liste prioriteta u hrvatskome sportu, piše net.hr.