Neville je već 29. nogometaš koji je postao trener, a kojeg je vodio Alex Ferguson. Prisjetili smo se i nekih drugih

Sudeći prema osvojenim trofejima, Laurent Blanc zasad je najbolji Fergusonov učenik

Former Manchester United manager Sir Alex Ferguson unveils a sign after a road near to Old Trafford Stadium was renamed in his honour in Manchester, north-west England, on October 14, 2013. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
FOTO: AFP

Gary Neville ovaj je tjedan neočekivano imenovan trenerom španjolskog prvoligaša Valencije i na taj način postao već 29. trener koji je samostalno vodio momčad, a kojeg je u jednom dijelu karijere vodio legendarni menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson. Neuništivi Škot nije bio samo čudesni ‘skupljač’ trofeja, već očito i proizvođač trenera.

Od 28 trenera koji su prije Nevillea sjeli na klupu, nisu svi bili uspješni, ali neki su ostvarili sasvim solidnu karijeru. Na popisu je i Ryan Giggs koji je tijekom 2014. bio privremeni menadžer Uniteda, a danas je pomoćnik Louisu van Gaalu i mnogi mu stručnjaci predviđaju uspješnu karijeru. Što će biti s njim, Nevilleom i ostalima koji su na početku trenerskog puta, tek ćemo vidjeti, a u nastavku vam donosimo pet zasad najuspješnijih trenera koji su učili od velikog Fergusona.

Ole Gunnar Solskjaer

ole gunnar solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer

‘Ubojica dječjeg lica’ odveo je Molde do prva dva naslova norveškog prvaka u povijesti kluba. S Cardiffom u Premierligi nije bio uspješan, a nedavno se vratio na klupu Moldea.

Gordon Strachan

Triput je bio škotski prvak sa Celticom, a 2003. je odveo Southampton do finala FA Cupa. Danas je škotski izbornik.

Steve Bruce

Steve Bruce
Steve Bruce

Vodio je čitav niz engleskih klubova. U sezoni 2013/14 je odveo mali Hull City do finala FA Cupa, a premda je sezonu kasnije ispao iz prvoligaškog društva, i dalje je na klupi Tigrova.

Mark Hughes

Bio je izbornik Walesa, radio je u Blackburnu, Manchester Cityju, Fulhamu i QPR-u, a danas vodi Stoke City. Uglavnom u momčadima limitiranima kvalitetom obavlja solidan posao.

Laurent Blanc

Laurent Blanc
Laurent Blanc

Sudeći prema osvojenim trofejima, zasad je najbolji Fergusonov učenik. Osvojio je naslov francuskog prvaka s Bordeauxom i dva s PSG-om, a na dobrom je putu da uhvati i treći. Dvije je godine bio i francuski izbornik.