Nezaustavljivi Higuain je izjednačio rekord Diega Maradone (i dalje vodi u utrci za Zlatnu kopačku)

U ovoj je sezoni Argentinac je na 24 gola iz isto toliko utakmica

Napoli's Argentinian-French forward Gonzalo Higuain celebrates with fans after winning  the Italian Serie A football match Napoli and Sassuolo Calcio at the San Paolo stadium in Naples on January 16, 2016. / AFP / CARLO HERMANN
FOTO: AFP

Pogodivši s bijele točke mrežu Carpijeva gola u nedjeljnoj utakmici 24. kola talijanskog nogometnog prvenstva, Napolijev argentinski napadač Gonzalo Higuain stigao je do nove potvrde vrijednosti, ali i izjednačenja klupskog rekorda koji je bio u vlasništvu Diega Maradone.

U talijanskom prvenstvu vodi se izjednačena utrka za naslov prvaka u kojoj Napoli i Juventus nižu rekordna ostvarenja. Trenutačno vodeći Napoli (56 bodova), pobjedom 1-0 protiv Carpija je stigao do osme uzastopne ligaške pobjede što predstavlja i klupski rekord.

Ne posustaje niti dva boda udaljeni Juventus koji drugo mjesto čvrsto drži s aktualnim nizom od četrnaest prvenstvenih pobjeda u nizu, što je također rekordno ostvarenje za taj torinski klub. Aktualnim prvacima sada nedostaju još samo tri vezane pobjede za izjednačenje najboljeg niza u Seriji A svih vremena, onog Interovog iz sezone 2006/07.

https://twitter.com/SerieA_TIM/status/696452458244087810

Poput Lamele

Treba podsjetiti da Napoli uspjehe niže baš na pogocima 28-godišnjaka koji je u Napulj preselio iz madridskog Reala u srpnju 2013. U ovoj je ligaškoj sezoni Argentinac na 24 gola iz isto toliko utakmica, ali i bio precizan na posljednjih šest što je postignuće koje je posljednji puta za rukom u talijanskom prvenstvu pošlo tadašnjem Rominom igraču Eriku Lameli 2012. Što se Napolija tiče, posljednji koji je zabio u šest vezanih utakmica bio je Diego Maradona čiji će rekord njegov sunarodnjak imati priliku arhivirati u nadolazećem subotnjem derbiju protiv Juventusa u Torinu.

Sa 24 postignuta gola Higuain je i trenutačno vodeći u utrci za Zlatnu kopačku, nagradu koja se uručuje najboljem strijelcu u europskim prvoligaškim nogometnim natjecanjima. Njegovi se golovi, kao i oni strijelaca iz pet najjačih europskih nogometnih liga, množe s koeficijentom dva pa je Argentinac trenutačno na 48 sakupljenih bodova.

Dva manje ima Benficin Brazilac Jonas (23 gola), a slijede Barcelonin Luis Suarez i Borussijin Pierre-Emerick Aubameyang (obojica 20 golova, 40 bodova), odnosno Bayernov Robert Lewandowski (19 golova, 38 bodova) i dvojac madridskog Reala Cristiano Ronaldo i Karim Benzema s učinkom jednakim onom poljskog napadača.