Niko Kovač priznao da ih opterećuje mogućnost izbacivanja s Eura (i da oduzeti bod nisu ni ukrali ni kupili)

Komentirao je zabranu odlaska navijača na gostovanja i kaznu Uefe

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Uoči utakmica protiv reprezentacija Azerbajdžana i Norveške u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo hrvatski izbornik Niko Kovač progovorio je na konferenciji za medije o ciljevima i ambicijama nacionalne momčadi Lijepe naše, ali se i osvrnuo na neke probleme.

Hrvatsku reprezentaciju u četvrtak očekuje utakmica s Azerbajdžanom koji vodi naš trener Robert Prosinečki.

“Ova utakmica protiv Azerbajdžana bit će za 180 stupnjeva drugačija od one u Gradskom vrtu. Robert Prosinečki je posložio Azerbajdžan na impresivan način, unaprijedio je igru, sada su čvrsti i komapktni. Igraju sustav 4-3-3 u fazi napada, a brane se sa svih 11 igrača. Očekujem tešku utakmicu, bit će i zahtjevni vremenski uvjeti. U Bakuu nas očekuje 35 stupnjeva uz veliku vlagu. Ne smijemo ih podcijeniti, čak dva njihova kluba su ušla u Europsku ligu, tim plasmanom rastu i njihovi igrači. No, svi vjerujemo u pobjedu, mislim da neće biti problema”, prenosi Kovačevu izjavu Goal.

Navijači su nam sve

Hrvatsku u gostujućim utakmicama do kraja kvalifikacija više neće pratiti navijači jer je tako odlučio HNS s cijem sprečavanja izgreda. Time je Kovač razočaran, ali vjeruje da će fanovi naše nacionalne momčadi imati razumijevanja: “Navijači su nam sve, uvijek su nam bili velika podrška. Žao mi je zbog ove odluke, ali kako se HNS trebao postaviti? To se svi skupa moramo pitati. Igrači su zaradili svoje bodove, oni su sada najviše oštećeni. Ali, ta manjina koja nam škodi dobila je što je htjela. Sada su svi pravi navijači kažnjeni, to je tužno i žalosno. To nije stvar HNS-a, već države u drugih institucija. Ako taj problem ubrzo ne riješimo sve će buduće generacije imati sličnih problema.”

Na novinarski upit kako se reprezentativci nose sa svime što okružuje nacionalnu selekciju, uključujući i Uefinu kaznu, te odluku o neodlasku hrvatskih navijača na gostovanja, izbornik Kovač je kazao: “Tužni smo i razočarani. Čuo sam se s igračima i oni su manje-više u šoku, jer taj bod nismo ni ukrali, ni kupili. Žalili smo se i nadam se da ćemo ga dobiti natrag. No, dečki su i do sada davali sve, a sada bi mogli još i više. Možemo biti jako neugodna momčad kada nam se još probudi i inat, a silno želimo na Europsko prvenstvo. Nama su navijači uvijek bili podrška i žao mi je zbog odluke o neodlasku navijača. To je žalosno, ali ni HNS ni reprezentacija tu više ne mogu ništa, i sljedeće generacije će imati iste probleme ako država ne pomogne u zaustavljanju huliganizma. Teško je ne razmišljati o tome”, kaže Kovač, a javlja Hina.

31.08.2015., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatske nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijskih utakmica s Azerbajdzanom i Norveskom za odlazak na Eurosko prvenstvo u Francusku 2016. Izbornik Niko Kovac. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Presica hrvatskog izbornika PIXSELL

“Mi smo već puno puta, ne samo ja, apelirali na one koje se žele nazvati navijačima da se jednostavno prestane s time. Ne znamo što nas čeka u sljedeće četiri utakmice. Teško je ne razmišljati o tome. Volio bih da nam Uefa vrati bod, iz taktičkog razloga. Ako nam ga ne vrate, što je sljedeće? Izbacivanje s velikog natjecanja? O tome svi razmišljamo, da, to nam stvara određen pritisak. Žao mi je onih koji sada ne mogu ići u Baku ili Oslo, ali vjerujem da imaju malo razumijevanja. O tome sada ovisi uspjeh hrvatske reprezentacije”, rekao je izbornik hrvatske reprezentacije.

Hrvatska igra protiv Azerbajdžana, ne Prosinečkog

Kovač je prokomentirao i činjenicu da će mu protivnik na klupi protiv Azerbajdžana biti bivši suigrač Prosinečki. Na pitanje hoće li mu biti posebno zadovoljstvo pobijediti u tom dvoboju hrvatski izbornik je rekao: “Ne! Ne gledam iz tog kuta, igraju Azerbajdžan i Hrvatska. Ne igramo Robert i ja. Mi ćemo dati upute našim igračima, oni trebaju odigrati kako smo mi zacrtali.”

“Nije ovo dvoboj Žutog i Nike, nego Azerbajdžana i Hrvatske”, rekao je Kovač i otkrio koji mu je cilj u susretima s Azerbajdžanom i Norveškom. “Imamo još četiri utakmice, naš je cilj plasirati se na Europsko prvenstvo. Voljeli bismo se već nakon Norveške plasirati na Euro, ali ovisno o drugim rezultatima možemo biti zadovoljni i sa četiri boda. Teško mi je sada pričati o tome”, poručio je Niko Kovač.