Atletico Madrid je izbacio Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka (i tako joj uništio sve snove koje je imala o obrani naslova)

Svoje mjesto u poluzavršnici Lige prvaka u srijedu su izborili Atletico Madrid i Bayern

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (L) and Barcelona's Brazilian defender Dani Alves (R) vie with Atletico Madrid's Belgian midfielder Yannick Ferreira Carrasco during the UEFA Champions League quarter finals first leg football match FC Barcelona vs Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 5, 2016. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
FOTO: AFP

Nogometaši Barcelone okončali su nastup u Ligi prvaka već u četvrtfinalu. Kao i prije dvije godine izbacio ih je Atletico Madrid koji je u uzvratu na svome Vicente Calderonu slavio s 2-0 i tako nadoknadio zaostatak 1-2 iz prve utakmice.

ATLETICO – BARCELONA 2-0

ATLETICO: Oblak – Juanfran, Godin, Lucas, Filipe Luis – Gabi, Saul, Augusto, Koke, Carrasco – Griezmann

BARCELONA: Ter Stegen – Alves, Pique, Mascherano, Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Neymar, Messi, Suarez

STRIJELCI: 1-0 Griezmann (36), 2- 0 Griezmann (88 – 11m)

Otkad je pokrenuta Liga prvaka u sezoni 1992/93 nijedan klub nije uspio obraniti naslov, a ‘prokletstvo’ se nastavlja i ove godine. Barcelona je u najgorem trenutku pala u formi, poražena je u posljednje dvije utakmice u Primeri i dovela u pitanje već ‘zakapareni’ naslov, a sada je ispala i iz Lige prvaka. Tek drugi put u zadnjih devet sezona nije ušla u polufinale, a oba ju je puta zaustavio Atletico.

Momčad Diega Simeonea je daleko bolje i odlučnije otvorila utakmicu i već u trećoj minuti opasno zaprijetila. Kapetan Gabi se našao sam na desnoj strani kaznenog prostora i opalio, ali lopta je otišla koji centimetar preko gola.

Oblak sve poskidao

Nastavili su domaći s napadima, pa je u četvrtoj minuti pucao Carrasco, a u sedmoj Griezmann, ali u oba je navrata Ter Stegen bio na mjestu. Barcelona je djelovala potpuno uspavano, uključujući i njezinu najveću zvijezdu Messija koji je u 33. minuti pokušao iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla iznad gola.

Tri minute kasnije stigla je kazna za branitelja naslova. Atletico je krenuo u još jedan napad po desnoj strani, a Saul vanjskim dijelom kopačke nabacio u kazneni prostor. Barcelonina je obrana zaboravila na Griezmanna koji je glavom poslao loptu iza leđa Ter Stegena.

I u drugo je poluvrijeme Atletico krenuo bolje, a u 53. je minuti Saul glavom pokušao lobati Barcelonina golmana, ali je lopta završila na gredi. Nakon toga su se konačno probudili i Katalonci, okupirali su gol Atletica i krenuli po izjednačenje. Pucali su Alba, Suarez, Iniesta, Neymar, ali nisu to bili posebno opasni udarci i slovenski vratar Oblak ih je bez većih poteškoća ukrotio.

Sudac oštetio Barcelonu u finišu

Kako se utakmica bližila kraju, Barcelonaje sve više riskirala što je otvorilo Atleticu prostor za kontranapad. U jednom takvom u 86. minuti Filipe Luis je pokušao ubaciti prema Griezmannu, ali Iniesta je namjerno zaustavio loptu rukom u kaznenom prostoru. Sudac mu je progledao kroz prste i pokazao samo žuti karton, a iz jedanaesterca je Griezmann zabio za 2-0 i doveo Madriđane milimetar od polufinala. To mu je 29. pogodak u 45. ovosezonskoj utakmici, a njime je postao prvi Francuz dvostruki strijelac protiv Barcelone u Ligi prvaka.

Do kraja utakmice sudac Rizzoli je oštetio i goste. Gabi je zaustavio loptu rukom u kaznenom prostoru, ali sudac je to izvukao van, a Messi je iz slobodnog udarca poslao loptu preko gola.

U drugoj utakmici svoje mjesto u polufinalu Lige prvaka osigurali su nogometaši minhenskog Bayerna. Njima je to uspjelo nakon što su odigrali neodlučeno (2-2) na gostovanju u Portugalu kod Benfice. Bavarci su tako potvrdili pobjedu 1-0 od prije tjedan dana na svojem terenu i s ukupnih 3-3 zbog većeg brojeva golova u gostima prošli u poluzavršnicu.

Susret je izvrsno počeo za domaće nogometaše. Nakon početznog ispitivanja snaga, Benfica je povela u 27. minuti preko Raula Jimeneza koji je poentirao nakon slabe reakcije Bayernove obrane i vratara Manuela Neuera.

Samo par minuta poslije, Jimenez je mogao postići drugi pogodak, ali njegov udarac tada hje Neuer obranio. A taj se promašaj pokazao kao jako skup jer je Bayern u 38. minuti izjednačio, a strijelac je bio Arturo Vidal koji je poentirao snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora.

Müller nikad ne razočara

Rezultatom 1-1 završeno je prvo poluvrijeme, a novi gol postignut je nakon sedam minuta igre u drugom poluvremenu. Bayern je tada poveo pogotkom svojeg napadača Thomasa Müllera koji je pogodio iz blizine nakon kornera.

No, Benfica se nakon toga nije predala, a pritisak domaćih no0gometaša urodio je plodom u 76. minuti kada su poravnali na 2-2 jako lijepim udarcem Talisce iz slobodnog udarca. Isti nogometaš u završnici utakmice bio je blizu još jednog gola, ali se rezultat do posljednjeg zvižduka više nije mijenjao.