Nogometna bajka dobila je sretan završetak, ovo su važnih šest stvari o megatrijumfu malog Leicestera

Koeficijent na Leicesterov naslov bio je 5000 uoči sezone

Leicester City's English defender Wes Morgan (L) celebrates scoring the equalising 1-1 goal with Leicester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez (R) during the English Premier League football match between Manchester United and Leicester City at Old Trafford in Manchester, north west England, on May 1, 2016. / AFP PHOTO / OLI SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  /
FOTO: AFP

Nogometaši Leicester Cityja kreirali su jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa i sporta uopće. U društvu velikana i bogataša poput Manchester Uniteda, Arsenala, Liverpoola, Chelseaja ili Manchester Cityja, naslov je u Premier ligi osvojio klub koji je lani umalo ispao iz prvoligaškog društva.

Leicesteru je to, dakako, prvi naslov u povijesti kluba, a mi vam u nastavku donosimo još neke zanimljive i nevjerojatne podatke vezane uz veliki trijumf Lisica.

1. Ludi koeficijent

Uoči početka sezone kladionice su za naslov Leicester Cityja nudile koeficijent 5000! U prijevodu, na jednu uloženu funtu, dobitak je iznosio 5000. Ne znamo koliko je bilo hrabrih ili ludih da to naprave prije sezone, ali ako ih ima, danas sigurno imaju razloga za slavlje. Čak i ako su uložili samo funtu.

2. Vječni gubitnik Ranieri postao pobjednik

Sa 64 godine Claudio Ranieri je napokon osvojio naslov nacionalnog prvaka u jednoj zemlji. Često je etiketiran kao gubitnik jer je prije Leicestera trenirao 14 klubova, ali nikad nije bio prvak. No, kad je to najmanje očekivao, došlo je njegovih pet minuta. Postao je treći talijanski trener s naslovom u Premier ligi, nakon Carla Ancelottija i Roberta Mancinija.

Ujedno je tek četvrti trener u povijesti koji je osvajao trofeje u Italiji (Kup s Fiorentinom), Španjolskoj (Kup s Valencijom) i Engleskoj, nakon Ancelottija, Rafaela Beniteza i Josea Mourinha. Zanimljivo, prije manje od dvije godine Ranieri je dobio otkaz kao izbornik Grčke jer je uspio izgubiti od Farskih otoka!

3. Premijerni prvaci nakon 38 godina

Leicester je prvi klub nakon Nottingham Foresta (1978.) koji je osvojio premijerni naslov engleskog prvaka. Najbolji plasman dosad bio mu je drugo mjesto u davnoj sezoni 1928/29. Zanimljivo, 2. svibnja 2009. Leicester je osvojio naslov u trećoj ligi, a samo sedam godina kasnije, na isti datum, osvojio je Premier ligu. Naslov u drugoj ligi je osvojio u sezoni 2013/14, a posljednji klub koji je postao engleski prvak dvije godine nakon trijumfa u drugoj ligi bio je Leeds United (1991/92).

Dodajmo ovome i da je Leicester 24. različiti engleski prvak i šesti nakon pokretanja Premier lige u sadašnjem formatu. Da bi dočekale prvi naslov prvaka, Lisice su trebale odigrati 48 sezona u prvom razredu, dvije više od dosadašnjeg rekordera Derby Countyja.

4. Rekorder King

Andy King je postao prvi igrač u povijesti koji je s istim klubom osvojio naslove u trećoj, drugoj i prvoj engleskoj ligi. Ovaj 27-godišnji Velšanin je prve nogometne korake napravio u Chelseaju iz kojeg je potjeran 2004. kao neperspektivan. Sreću je potražio u Leicesteru iz kojeg se otada nije micao.

5. Tata i sin Schmeichel

Vratar Kasper Schmeichel je prvi naslov u Premier ligi osvojio s 29 godina, jednako kao i njegov slavni otac Peter koji je prvi put prvak s Manchester Unitedom postao u sezoni 1992/93. Peter i Kasper su drugi otac i sin u povijesti s premierligaškim naslovima: prije njih su to postali Ian Wright (Arsenal) i Shaun Wright-Phillips (Chelsea).

6. Mahrez i Morgan prvi s naslovima

Riyad Mahrez je postao prvi Alžirac, a Wes Morgan prvi Jamajčanin u povijesti s naslovom prvaka u engleskoj Premier ligi.