Nogometni stručnjaci tvrde da će Čačić biti pod Mamićevim utjecajem

'Ja mu od srca želim svu sreću i bit ću njegov veliki navijač', poručio je Špehar

21.11.2012., Porto, Portugal - Trener Dinama Ante Cacic i izvrsni predsjednik Zdravko Mamic razgovarali su u setnji oko Hotela Sheraton u Portu gdje su smjesteni Dinamovi igraci uoci utakmice 5. kola skupine A Porto - Dinamo UEFA Lige prvaka. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Nogometni portal Goal objavio je niz izjava nogometnih stručnjaka na temu imenovanja Ante Čačića na mjesto izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Za mnoge od njih dojučerašnji trener zagrebačke Lokomotive ne bi bio prvi izbor kada bi oni odabirali stratega nacionalne momčadi, ali neki se ne slažu s ocjenom da je HNS njegovim imenovanjem povukao krivi potez.

Tako je Vjekoslav Lokica izjavio:

“Teško je sada išta pričati, vrijeme će ubrzo sve pokazati. Ako Ante Čačić s reprezentacijom prođe skupinu na Europskom prvenstvu, onda pozdravljam ovaj izbor. Nama uvijek nešto smeta, stalno negdje tražimo nekakavu pogrešku. Evo, svi smo bili suglasni oko Nike Kovača, taj je izbor ujedinio i Slavoniju i Zagorje i Dalmaciju. A po čemu je to Niko Kovač zaslužio biti izbornik? Prebrzo je dobio reprezentaciju.”

Čemu hajka?

Lokica, hrvatski trener trenutačno na radu u Rumunjskoj, ne slaže se s tezom da Čačić nema dovoljno iskustva.

“A tko ima? Ante Čačić ima dovoljno trenerskog iskustva, fin je i kulturan čovjek, uvijek uglađen i lijepo obučen. A ima i rezultat, zar ne? Znam, sada svi tvrde da bi i oni s Dinamom osvojili taj naslov prvaka. Pa tako je i bivši predsjednik Hajduka Branko Grgić govorio i za Zorana Vulića. Čemu takva hajka oko Čačića? Hoće li on biti pod utjecajem Zdravka Mamića? Hoće. Ali, baš kao što bi to bio bilo koji drugi trener”, dodao je Lokica dodavši da je za njega Čačić dobro rješenje, ali da bi najbolje bio Robert Prosinečki.

Špehar je favorizirao Vulića

“Pustimo čovjeka neka radi. Čačić je dobar, staložen i iskusan trener koji može Hrvatskoj donijeti rezultate. A baš će rezultati najbolje suditi o njegovom poslu. Iskreno, mislim da je Zoran Vulić bio bolji izbor. Ali, opet, to je moj subjektivni dojam. U svakom slučaju mislim da su oba kandidata, kao i Nenad Gračan, bili legitimni kandidati, da svi zaslužuju da ih se spomene u priči s novim izbornikom. Čačić ne skriva da ga gura Zdravko Mamić, danas nije miljenik nogometne javnosti, no vjerujem kako bi dobrim rezultatima mogao vratiti navijačima vjeru u ovu reprezentaciju. Ja mu od srca želim svu sreću i bit ću njegov veliki navijač”, iznio je svoje mišljenje Robert Špehar, dva puta najbolji strijelac hrvatskog nogometnog prvenstva.

‘Opet će se dogoditi svastike’

Ovo je mišljenje Igora Štimca, bivšeg izbornika reprezentacije:

“Sve odluke HNS-a su postale predmet ismijavanja. Radi se o silovanju svega onoga što bi nogomet trebalo napraviti lijepim. I to tako neće moći ići. Ja sam bio uvjeren da će Čačić biti izbornik jer je Zdravko Mamić tako rekao. U HNS-u nema baš nitko tko ne bi išao po svoje mišljenje kod Mamića! Mamić ima svu odgovornost jer je izabrao kandidata kojega javnost nije prihvatila. Ne osporavam Čačića, ali on nema sve reference koje bi hrvatski izbornik trebao imati.”

“Stalno se bavimo posljedicama, a očito smo na kirivom putu. I opet će nam se dogoditi svastike, neredi, incidenti. Ljudi, izgubila se euforija, nema te snage nogometa koja je postojala nekoć. Podijeljeni smo. Nemam ništa protiv Šukera, Mamića…, ali ako 90 posto ljudi to negativno komentira, onda se moramo zamisliti. I, nije lako kad igrači iz velikih klubova dolaze ovamo u grču zbog svastike, navijača, istraga, obavijesnih razgovora…”, smatra Mario Stanić, dugogodišnji član izabrane vrste i jedan od onih koji su sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj donijeli broncu.