Nekad je nužno odabrati stranu

Nova medalja za Hrvatsku, jedriličar Tonči Stipanović osvojio je srebro

Stipanović je i prije utrke imao osigurano srebro

Croatia's Tonci Stipanovic competes in the Laser Men sailing class on Guanabara Bay in Rio de Janerio during the Rio 2016 Olympic Games on August 13, 2016. / AFP PHOTO / WILLIAM WEST
FOTO: AFP/AFP

U odličju Laser na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je srebro u klasi Laser. Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Presudila kazna na startu

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Osim Stipanovića hrvatsko jedrenje u Riju ima zasad i prvo mjesto posade u 470 Šime Fantela/Igor Marenić, te treće mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn. Plov za odličja imat će i Kljaković-Gašpić, a naša posada u klasi 470 mogla bi osigurati medalju, čak i zlato.