Novi teniski skandal potresa svijet. Suci su uzimali novac od mafije, a jedan iz Hrvatske suspendiran je zbog klađenja

Guardian nastavlja otkrivati namještanje u tenisu

Brazil's tennis player Joao Souza serves to Argentina's Leonardo Mayer during their Davis Cup World Group first round singles match, in Villa Martelli, Buenos Aires, on March 8, 2015.  AFP PHOTO / ALEJANDRO PAGNI / AFP / ALEJANDRO PAGNI
FOTO: AFP

Dvojici međunarodnih teniskih sudaca u tajnosti je zabranjeno suđenje, a četvorici prijeti doživotan izgon iz sporta, otkriva The Guardian, uz dodatak da su pod sumnjom zbog koruptivnih radnji. Među navedenima nalazi se i jedan Hrvat.

Suci iz Kazahstana, Turske i Ukrajine nalaze se na popisu onih koji su uzimali mito od kladioničarske mafije u zamjenu za upliv u kretanje rezultata. Preciznije, dužnost im je bila omogućiti kladioničarskoj mafiji uplate na ishode već odigranih poena. Riječ je turnirima s Futures serije.

Ime hrvatskog suca je Denis Pitner

Međunarodni teniski savez (ITF) nije želio otkriti previše detalja vezanih uz slučaj u koji je upleten hrvatski sudac Denis Pitner. Poznato je, pak, da je suspendiran početkom kolovoza prošle godine zbog učestalog ulogiravanja na račune za klađenje s kojih su stavljane uplate na teniske mečeve.

Isti izvor postavlja i pitanje je li ITF omaškom stvorio idealne uvjete kladioničarskoj mafiji za procvat posla. Naime, 2012. godine potpisan je petogodišnji ugovor vrijedan 70 milijuna dolara sa tvrtkom Sportradar koja uživo prati rezultate i sa manjih teniskih turnira diljem svijeta. A takvi su posebno pogodno tlo za manipulativne radnje s koeficijentima koji se ovisno o razvoju meča mijenjaju.

Uvjeti poslovanja sa Sportradarom su takvi da je sucima naloženo da po završetku poena unesu promjene na svojem tabletu. Oni se, pak, potom šalju ITF-ovom partneru kojim se koriste kladionice i koje mečeve prate uživo i na temelju toga mijenjaju koeficijente.

Osumnjičena četvorica

No, jednako tako, imaju pravo to napraviti, i to se pokazuje ključnim u cijeloj priči, sa 60 sekundi zakašnjenja. Dovoljno je to dugo razdoblje za uplatu novca zainteresiranih za koeficijent na poen koji je već odigran, odnosno čiji je ishod poznat. Upravo je to i ono za što su osmunjičena četvorica, a poznati su i slučajevi u kojima je ili dio zainteresiranih za pravaru i takav način klađenja bio uz sam teren ili je sudac prvo slao tekstualne poruke njima prije no što je unio izmijenu rezultata na svom tabletu.

Cijelu ovu priču treba gledati kao nastavak na aferu koja je pogodila tenis za vrijeme prvog Grand Slam teniskog turnira sezone Australian Opena, o čemu više možete pročitati ovdje.