Objavljeni kandidati za OI 2024., domaćin će dobiti 1,5 milijardi eura

Los Angeles, Hamburg, Rim, Budimpešta i Paris će se boriti za domaćinstvo

Thomas Bach, president of the International Olympic Committee, addresses a press conference on golf in the Olympics, at St Andrews in Scotland, on July 18, 2015, during the 2015 Open Golf Championship. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
FOTO: AFP

Budimpešta, Hamburg, Los Angeles, Pariz i Rim su kandidati za domaćina ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u srijedu ujutro.

Ime grada domaćina bit će objelodanjeno u Limi u rujnu 2017. godine.

Toronto i Baku, koji su pokazivali interes za organizaciju najvećeg sportskog događaja, na kraju su odustali, a kao gradovi favoriti koji bi mogli naslijediti Rio (domaćin 2016.) i Tokyo (2020.) spominju se Los Angeles i Pariz.

“Primamo pet izuzetnih gradova s neosporovim kvalitetama”, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, koji je dodao kako će MOO dati 1,7 milijardu dolara (1,5 milijardi eura) organizacijskom odboru grada pobjednika.

Suočen s dva ozbiljna protukandidata – Los Angelesom, koji je postao zamjena nakon povlačenja Bostona, i Pariza, kolijevke modernog olimpizma, potresenog nakon dvije neuspješne kandidature, Hamburg treba još prijeći i prepreku u obliku referenduma o kandidaturi koji će se održati 29. studenog, iako su dosadašnja ispitivanja javnog mnijenja više nego pozitivna.

Rim, domaćin Igara 1960., ima čvrst projekt koji se temelji na potpunoj potpori vlade. Budimpešta međutim ima malo iskustva u organizaciji velikih svjetskih sportskih natjecanja i manjka joj infrastruktura.