Vatreni protiv Malte izborili Euro!

Hrvatska je pobijedila 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Ivan Perišić

FOTO: AFP

Hrvatska nogometna reprezentacija osigurala je direktan plasman na Europsko prvenstvo. Naša nacionalna momčad očekivano je slavila na gostovanju na Malti, a u drugoj utakmici Italija je pobijedila Norvešku i pomogla Vatrenima da stignu do druge pozicije u kvalifikacijskoj skupini i izbjegnu dodatne kvalifikacije. Hrvatska je pobijedila 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Ivan Perišić u 25. minuti.

Očekivani sastav

U utakmicu protiv Malte hrvatski izbornik Ante Čačić krenuo je s očekivanim sastavom koji je bio gotovo isti kao protiv Bugarske u subotu, a jedina promjena bio je ulazak Milana Badelja umjesto ozlijeđenog Luke Modrića u vezni red Vatrenih. Za hrvatsku reprezentaciju od prve minute zaigrali su Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić, Badelj, Kovačić, Perišić, Rakitić, Pjaca i Kalinić pa u tom aspektu Čačić nije iznenadio.

Od početnih trenutaka utakmice Hrvatska je preuzela konce igre u svoje ruke i pokušala probiti maltešku reprezentaciju koja se u potpunosti orijentirala na obranu i uspješno odolijevala napadima Čačićevih izabranika. Prvu veliku priliku Vatreni su stvorili u 11. minuti, a tada je udarac Nikole Kalinića iz izvrsne prilike obranio vratar domaće momčadi Andrew Hogg.

U razdoblju nakon njegovog udarca pokušali su i Ivan Perišić te Ivan Rakitić, ali njihovi udarci nisu bili opasni po protivnički gol. Obrana Malte solidno je izgledala u tim trenucima, ali popustila je u 25. minuti.
Tada je Hrvatska stigla do toliko željenog pogotka, a strijelac je bio Ivan Perišić koji je zatresao domaću mrežu nakon dodavanja Marka Pjace. Nakon početnog pogotka Hrvatska je nastavila s dobrom igrom i u narednim minutama bila jako blizu novog gola, ali Hoggova mreža nije se zatresla, a sličan scenarij na stadionu Ta’ Qali odvijao se i do kraja prvog dijela koji je završen vodstvom Hrvatske od 1-0.

Mirno do slavlja

Sličnu igru na stadionu u Malti gledali smo i na startu drugog dijela, ali igralo se u mnogo sporijem tempu. Hrvatska je imala inicijativu, a defanzivna Malta usredotočila se na branjenje vlastite mreže, što joj je i dobro uspijevalo. Čak je u 65. minuti Malta bila vrlo blizu izjednačenja, nakon što je iskoristila neopreznost hrvatske obrane, ali vratar Vatrenih Danijel Subašić pravovremeno je uhvatio loptu ispred Alfreda Effionga koji je bio sam pred golom.

U narednom razdoblju Hrvatska je popravila svoju igru i vratila Maltu u potpuno podređen položaj. Prijetili su Perišić i Pjaca, ali Hogg je uspio sačuvati svoju mrežu. Pred kraj utakmice više nije bilo pretjerano zanimljivo, a s obzirom da je i do igrača već došla vijest o vodstvu Talijana nad Norvežanima, izgledalo je da svi samo priželjkuju kraj utakmice. Do posljednjeg sučevog zvižduka nije bilo iznenađenja i Čačićevi nogometaši mogli su početi slaviti veliki uspjeh i toliko željeni plasman na Euro.