Nekad je nužno odabrati stranu

Odigrana su prva četvrtfinala Europske lige, a Liverpool je kod Borussije izvukao sjajan rezultat

U fokusu ove utakmice bio je veliki njemački trener Jurgen Klopp

Liverpool's Belgian striker Divock Origi (L) and Dortmund's defender Mats Hummels vie for the ball during the UEFA Europe League quarter-final, first-leg football match Borussia Dortmund vs Liverpool FC in Dortmund, western Germany on April 7, 2016. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
FOTO: AFP

U utakmici četvrfinala Europske lige koja je privlačila najviše pozornosti nogometaši Liverpoola su odigrali 1-1 s Borussijom Dortmund na njenom terenu. U fokusu ove utakmice bio je veliki njemački trener Jurgen Klopp koji sada sjedi na klupi Liverpoola, a prije toga je sedam godina bio strateg Borussije i u tom klubu stekao ikonski strateg.

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren odigrao je vrlo dobru utakmicu za Liverpool i proveo na terenu svih 90 minuta.

Lovrenov promašaj

Početak susreta nije donio velike zanimljivosti. Prvi su ozbiljnije zaprijetili domaći nogometaši u 12. minuti kada je nakon brze akcije pokušao Mkhitaryan, ali njegov udarac blokirala je Liverpoolova obrana. Par minuta nakon toga zaprijetio je Liverpool preko Dejana Lovrena koji je slabo pucao glavom nakon centaršuta iz slobodnog udarca.

Nakon toga uslijedilo je još nekoliko prilika Borussije, no domaći nogometaši nisu imali uspjeha, a u 36. minuti Liverpool ih je šokirao.

Origi šokirao Westfalen

Tada je pogodio Divock Origi koji je lijepo prihvatio dodavanje glavom Jamesa Milnera i precizno pogodio mrežu Borussije.

Nakon toga Nijemci su nastavili pritiskati i tražiti izjednačenje, no Kloppova ekipa uspjela se obraniti, a u samoj završnici prvog poluvremena mogla je i do drugog gola. Ponovno je izvrsnu priliku imao Origi, ali nije uspio zatresti mrežu pa je poluvrijeme završeno rezultatom 0-1.

Savršen početak drugog dijela

Drugo poluvrijeme počelo je izvrsno za Borussiju koja je već u 49. minuti izjednačila. Strijelac je bio Mats Hummels koji je pogodio glavom nakon centaršuta s boka.

Nakon toga Borussia je zagospodarila terenom i imala više loptu u nogama, ali nije uspjela stvoriti opasnu priliku.

U završnici utakmice igra se smirila i više nije bilo golova, a ovim su ishodom zasigurno mnogo zadovoljniji Englezi koji se neporaženi vraćaju iz Njemačke.

I ostali susreti bili su uzbudljivi

Uzbudljivo je bilo i u ostalim četvrtfinalnim utakmicama Europske lige. Šahtar je u Portugalu pobijedio Bragu 2-1, istim rezultatom je Sevilla slavila u Bilbaou protiv Athletica, dok je Villarreal rezultatom 2-1 pobijedio prašku Spartu.

Šahtar je u Portugalu pobijedio Bragu 2-1 načinivši veliki korak prema plasmanu u polufinale. Golove za ukrajinski sastav zabili su Jaroslav Rakitski (45) i Facundo Ferreyra (75), dok je poraz Brage ublažio Wilson Eduardo (89). Darijo Srna je odigrao cijeli susret za Šahtar, dok je Eduardo da Silva ušao u igru u 82. minuti.

Ferreyra zabio za 2-0

Braga je dominirala i stvarala prilike u prvih 45 minuta, međutim gosti su u posljednjim trenucima prvog dijela došli do vodstva. Taison je ubacio iz kornera, a Rakitski na drugoj vratnici zabio pod gredu. Bio je to prvi udarac Šahtara prema suparničkim vratima u susretu.

Korak bliže plasmanu u polufinale Ukrajinci su načinili u 75. minuti kada je Argentinac Ferreyra zabio za 2-0 na asistenciju Marlosa. Tračak nade Bragi donio je bivši igrač Dinama Wilson Eduardo smanjivši u posljednjim trenucima susreta. Vrijedi spomenuti kako su se u Maksimirskoj 128 odrekli Wilsona jer nije zadovoljio očekivanja čelnika modrih.

Sevilla osvojila Baskiju

Gostujuću pobjedu 2-1 ostvarila je i Sevilla protiv Athletic Bilbaoa. Bila je to prva Sevillina gostujuća pobjeda u EL ove sezone nakon jednog remija i četiri poraza. Bila je to i 65. pobjeda Seville u međusobnim susretima uz 63 slavlja baskijskog sastava.

Domaćin je poveo u 48. minuti devetim golom ove sezone Aritza Aduriza, no gosti su okrenuli rezultat, a strijelci su bili Timothee Kolodziejczak (56) i Iborra (83).

‘Žuta podmornica’ bolja od Sparte

Pobjedu 2-1 ostvario je i Villarreal protiv Sparte Prag. Domaćin je poveo već u 3. minuti golom Cedrica Bakambua. Međutim, najzaslužniji za vodstvo ‘žute podmornice’ bio je češki vratar David Bičik koji je prilikom ispucavanja lopte pogodio Bakambua.

Gosti su izjednačili golom Jakuba Brabeca u sudačkoj nadoknadi prvog dijela nakon ubačaja Boreka Dočkala iz kornera. Španjolci su u 64. minuti stigli do novog vodstva, ponovo golom Bakambua koji je lijepo pucao sa 18 metara.

Bio je to prvi poraz Sparte u 13 europskih susreta ove sezone, a Villarreal je upisao sedmu pobjedu uz tri poraza.

Uzvratni susreti su 14. travnja

Rezultati prvih utakmica četvrtfinala Europske lige (uzvrati su za sedam dana):

Borussia Dortmund – Liverpool 1-1 (Hummels 48/Origi 36)

Athletic Bilbao – Sevilla 1-2 (Aduritz 48/Kolodziejczak 56, Iborra 83)

Braga – Šahtar 1-2 (Wilson 89/Rakitskij 45, Ferreyra 75)

Villareal – Sparta Prag 2-1 (Bakambu 3, 63/Brabec 45+3)