Odlučeno je da će od sljedeće sezone Euroligu igrati samo 16 klubova (a to je loša vijest za hrvatske klubove)

11 klubova će biti stalni sudionici, dok će jedno mjesto imati pobjednik Eurocupa

22.10.2015., Zagreb - 2. kolo TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE: KK CEDEVITA - Limoges CSP. Frejus Zerbo, Miro Bilan.
Photo:
FOTO: PIXSELL

Prilično loše vijesti stigle su za naše košarkaške klubove sa sastasnka vodstva Eurolige iz Barcelone. Tamo je, naime, odlučeno da će ovo natjecanje od sljedeće godine imati samo 16 klubova. Trenutno u Euroligi sudjeluju 24 kluba.

U planu napravljenom za sljedećih deset godina, uz opciju produženja za još toliko, odlučeno je da će 11 klubova biti stalni sudionici, dok će jedno mjesto imati pobjednik Eurocupa iz prethodne sezone, tri ekipe plasirat će se kroz nacionalna prvenstva, a jedna kroz kvalifikacije u kojima će sudjelovati osam klubova.

Samo za bogate

Među stalnim natjecateljima su: Anadolu Efes Istanbul, CSKA Moscow, EA7 Emporio Armani Milan, FC Barcelona Lassa, Fenerbahče, Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Sistem natjecanja također će se razlokovati. Šesnaest klubova igrat će u ligaškom sistemu od 30 kola, nakon čega slijedi doigravanja na tri pobjede. Pobjednici serija osigurat će završni turnir.

Ovo znači da će klubovi koji se natječu u ABA ligi ubuduće moći u natjecanje samo kroz kvalifikacije, osim ako jedno od tri prvenstva iz čiji će prvak automastli izboriti plasman u Euroligu biti i ABA.

Šro se tiče Eurocupa, to će natjecanje imati 24 kluba (21 će izboriti nastup kroz prvenstva, a tri će dobiti pozivnicu).