Olimpijske igre spektakularno su otvorene. Pokušali smo prepričati bitno

Sportaši Južne i Sjeverne Koreje hodali su zajedno pod istom zastavom

Dancers perform at the opening ceremony for the Pyeongchange 2018 Winter Olympics, at the Olympic Stadium in Daegwalnyeong, South Korea, on February 9, 2018. Photo by /UPI, Image: 362749776, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
FOTO: Profimedia, UPI

Svečanost otvaranja 23. Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu, koju su organizatori pripremali pune 2 i pol godine, predstavljala je mješavinu bogate tradicije i povijesti, ali i pop kulture Južne Koreje, a domaćin ju je iskoristio kako bi se predstavio zemalja s najnaprednijom tehnologijom na svijetu. Oko 3.000 izvođača, u priredbi pod nazivom Mir u pokretu, nastojalo je prikazati viziju ujedinjenja i mira na dugo podijeljenom Korejskom poluotoku.

Zasigurno je najimpresivniji trenutak bio kad je 1.218 dronova najprije formiralo na noćnom nebu ljudski lik, a potom se transformiralo u pet olimpijskih krugova. Intelova tehnologija Shooting Star drone omogućuje da se kretanje dronova lako programira, pa se njima brzo i lako upravlja, tako da je taj spektakl na nebu izazvao najviše ovacija. Zacijelo će ta do sada neviđena tehonološka parada ući u knjigu Guinnessovih svjetskih rekordu po broju dronova koji su se istodobno našli u zraku.

Dok su oni ukrašavali nebo nad PyeongChangom, stotine snowboardera sa svjetlećim diodnim baterijama spuštale su se niz planinu. Stoga je jedan oduševljeni gledatelj uzviknuo, pa to sada citiraju svi mediji: “Taj spektakl je pokazao da je Južna Koreja potpuno cyberpunk! Umjesto da lete svjetiljke, lete tisuće dronova.” Uz fantastičan vatromet, vrlo dirljiv trenutak bio je kad su četiri popularna južnokorejska pjevača i pjevačice izveli Imagine, Johna Lennona, skladbu koja je već dobila naziv pjesma mira.

Legenda o ptici s ljudskim oblikom

Različite komentare izazvala je pojava Inmyeonjo, ptice s ljudskim likom iz vremena korejskog drevnog kraljevstva Goguryea. Unatoč jezivom izgledu, predanje kaže da ptica živi u raju i ima najljepši glas te da ju mogu slušati i razumijeti samo oni s čistim srcem. U nekim komentarima već se moglo čuti da je taj prizor bio zastrašujuću te da je više priličio nekom horor filmu nego svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

Ipak najviše je pozornosti i oduševljenja 35.000 gledatelja izazvao je zajednički izlazak na stadion 46 sjevernokorejskih i 219 južnokorejanskih sportaša. Svi su bili odjeveni u iste odore, mahali su plavo bijelim zastavama Korejskog poluotoka, a pratili su ih taktovi “Ariranga”, popularne narodne pjesme u obje Koreje. Ruski sportaši ušli su pak u arenu bez svoje zastave i grba, pod olimpijskom zastavom, zbog kazne koja je izrečena Moskvi zbog doping skandala na Igrama u Sočiju.

Spektakularno otvaranje Profimedia, UPI

Hrvatski sportaši bez nekih šansi za medalju

Pravu senzaciju izazvao je Pita Taufatofua, reprezentativac Togoa u skijanju, koji je narodnoj nošnji, ali bez gornjeg dijela odjeće, namazanom mašću, nosio zastavu svoje države. U koloni su bila i 22 hrvatska sportaša, koji su na ovim Igrama bez ikakvih šansi za postizavanjem nekog većeg rezultata.

Možda je najzanimljiviji trenutak večeri došao kada je otkriveno da su predzadnji nositelji štafete Chung Su-hyon, sjevernokorejska reprezentativka u hokeju na ledu te Park Jong-ah, južnokorejski hokejaš. Par je zajednički nosio baklju i predao je klizačici Yuni Kim, najpopularnijoj sportašici Južne Koreje koja je na olimpijadama 2010. te 2014. već osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju.

https://twitter.com/Massimoguerrera/status/961955264994988032

Vrh dvaju Koreja u loži (bez Kima, naravno)

Kao što su sportska zbivanja u areni pobudila iznimnu pozornost svjetske i domaće javnosti, gotovo veću pažnju pobudila su događanja u svečanoj loži. Iza južnokorejskog predsjednika Moon Jae-in i njegove supruge, sjedili su mlađa sestra sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, Kim-Yong-jong te predsjednik Vrhovne narodne skupštine Sjeverne Koreje i formalni šef države 91-godišnji Kim Yong-nam.

Oboje su bili odjeveni u tamne kapute s krznenim ovratnicima. S njihove lijeve strane bili su američki potpredsjednik Mike Pence i japanski premijer Shinzo Abe. Dok su se južnokorejski i sjevernokorejski dužnosnici srdačno pozdravili, dotle su Pence i Abe ignorirali Kim Yo-jong koja unatoč tome na svakom koraku pobuđuje najviše pažnje. Ona je, naime, prva članica dinastije Kim, koja je nakon 1953. i završetka korejskog rata, posjetila Južnu Koreju.

Pence je izbjegavao Kimovu sestru

Izbjegavanje susreta sjevernokorejskih i američkih dužnosnika započelo je još u popodnevnim satima kad je američki potpredsjednik Pence praktički preskočio zajedničku večeru uoči početka ceremonije otvaranja Igara, kako se ne bi susreo sa sestrom Kim Jong una.

Pence se samo kratko pozdravio sudionicima, uključujući južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i japanskog premijera Shinzo Abea, te je odmah napustio svečanu dvoranu. Inače, delegacija Sjeverne Koreje stigla je u Seul bijelim Iljušinom-62 jet na kojemu je bio natpis Demokratska Narodna Republika Koreja, službeno ime države na sjeveru poluotoka.