Organizatori žele da biciklistička Tour of Croatia bude posljednji test za Giro

U šest etapa odvozit će se 1000 kilometara

Norwegian Alexander Kristoff (R) of Team Katusha and Britain's Mark Cavendish (C) of Dimension Data team sprint on the finish line of the 5th and final stage of the 15th Tour of Qatar on February 12, 2016, in Qatar. 
Alexander Kristoff won the 5th stage, while Mark Cavendish won the overall gold jersey. / AFP / Eric FEFERBERG
FOTO: AFP

Drugo izdanje biciklističke utrke “Tour of Croatia”, koje će se održati od 19. do 24. travnja imat će šest etapa, jednu više nego premijerno izdanje, a po prvi put stiže i pet momčadi s World Tour licencom, kazao je na predstavljanju u Zagrebu Vladimir Miholjević, sportski direktor utrke.

Ovogodišnja utrka započet će u Osijeku, a završiti na Markovom trgu Zagrebu, u šest će dana biciklisti prevoziti 1000 kilometara. Agencija Top Sports Events, organizator utrke, osigurala je prijenose etapa koje će se pratiti u 90 država, na šest kontinenata.

Država uložila oko 8 milijuna kuna

“Ove godine uspjeli smo osigurati dan više, a doći će nam i pet WorldTour momčadi što je korak bliže našem cilju, a taj je etablirati se kao posljednji test pred početak Gira d’ Italia. Termin održavanja naše utrke idealan je za to, jer samo 13 dana nakon završetka Toura of Croatia započet će Giro,” kazao je Miholjević, koji je i sam imao prilike natjecati se na najpoznatijim svjetskim utrkama.

“Ova je manifestacija od državne važnosti. Ministarstvo turizma uložilo je četiri milijuna kuna, ministarstvo zaštite okoliša i prirode 1,4 milijuna kuna, ministarstvo gospodarstva 3,775 milijuna kuna, a lokalne samouprave još četiri milijuna kuna, no siguran sam kako će se svaka kuna višestruko vratiti kroz turizam. O tome svjedoče i efekti prošlogodišnje utrke, jer ova je godina rekordna po broju posjetitelja, a vjerujem da će biti rekordna i financijski”, kazao je monistar turizma Anton Kliman.

Stiže osvajač 25 etapa Tour de Francea

Posebno atraktivne mogle bi biti završnice ravničarskih etapa, jer su svoj dolazak u Hrvatsku najavili neki od ponajboljih svjetskih sprintera današnjice. Izdvaja se ime Britanca Marka Cavendisha (Dimension Data), pobjednika čak 25 etapa na Tour de Franceu, te bivšeg svjetskog prvaka i pobjednika velike jednodnevne utrke “Milano- San Remo”.

RASPORED ETAPA:

1. etapa, 19. travnja: Osijek – Varaždin (235.1km)

2. etapa, 20. travnja: Plitvice – Split (240km)

3. etapa, 21. travnja: Makarska – Šibenik (190.8km)

4. etapa, 22. travnja: Crikvenica – Učka (122km)

5. etapa, 23. travnja: Poreč – Umag (40.3km – momčadski kronometar)

6. etapa, 24. travnja: Sveti Martin na Muri – Zagreb (177.5km)