Osječki gradonačelnik progovorio o problemima oko privatizacije NK Osijeka

Osijek bi trebao kupiti mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros

30.05.2015., stadion Gradski vrt, Osijek - 36. kolo MAXtv Prve lige, NK Osijek - NK Slaven Belupo. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Iako su se jučer pojavile informacije da je Odbor vjerovnika osječke tvrtke IPK dd u stečaju odbio ponudu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa za kupnju vlasničkog udjela u NK Osijek, čime bi se cijeli postupak privatizacije kluba doveo u pitanje, u osječkoj Gradskoj upravi danas uvjeravaju da se radi o nesporazumu, koji će biti riješen.

Osječko Gradsko vijeće je 19. siječnja prihvatilo Meszarosevu ponudi za kupnju 46,6 posto vlasničkog udjela grada u klubu, po cijeni od 100 tisuća kuna, ali je preostao dogovor s ostalim dioničarima, prije svega sa Gradskom bankom u stečaju i IPK dd u stečaju, jer u ponudi stoji da će posao biti zaključen, ako kupac stekne u paketu 90 posto dionica.

Optimistično u nastavak

U izjavi medijima u Gradskoj upravi gradonačelnik Ivica Vrkić je kazao kako su jučerašnje informacije govorile o neočekivanom obratu u vlasničkom preoblikovanju kluba, i odbijanju Mesaroszeve ponude od strane tvrtke IPK dd u stečaju, ali je nakon provjere utvrdio kako izgleda nisu ponuđeni jednaki uvjeti i procedura za kupnju dionica, odnosno da nije bila ponuđena ista cijena dionice, po kojoj je prodan vlasnički udjel grada.

Dodao je kako je Odbor vjerovnika IPK legitimno zatražio usklađivanje cijene, s onom po kojoj je svoj udio prodao grad te da to učine ostali suvlasnici s kojima se pregovora, osječki “Vodovod” i Gradska banka. “S obzriom da taj proces nije bio usklađen, dobio sam informaciju da će to biti otklonjeno, jer su iz Državnog odvjetništva uputili prigovor da cijene ne mogu biti različite, s obzirom da se radi o dionicama istog pravnog subjekta. Dobio sam uvjeravanja da bi to mogli svesti na pogrešku ili nesporazum, i da će to biti riješeno” kazao je Vrkić.

Ivica Vrkić
Ivica Vrkić PIXSELL

Treba vremena

Kako je navijačka skupina NK Osijeka “Kohorta”, zbog informacija o upitnoj privatizaciji kluba, za večeras najavila javni prosvjed na osječkom Trgu Slobode, Vrkić ih je zamolio da se ne okupljaju i ne reagiraju, jer za to ima vremena, ukoliko ishodom postupka eventualno ne bi bili zadovoljni. “Dajmo vremena i mogućnosti da se taj posao završi u miru. Pozivam sve da ne pravimo dodatni problem, već da to probamo riješiti na miran način, jer se ozbiljno i odgovorno može raditi, ako oni koji donose odluku, to rade bez pritiska i u miru” zaključio je Vrkić.