Ovaj niz traje od Olića do Modrića, Hrvatska će peti put za redom imati igrača u finalu Lige prvaka

Strijelci u finalima bili su Mario Mandžukić i Ivan Rakitić

Real Madrid midfielder Luka Modric gestures during a press conference after a team training session at the International Champions Cup football tournament in Melbourne on July 23, 2015. AFP PHOTO / Paul CROCK -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
FOTO: AFP

Plasmanom madridskog Reala u finale Lige prvaka, nastavila se lijepa tradicija kad su Hrvati u pitanju. Petu godinu za redom hrvatski nogometaš igrat će u finalu najelitnijeg europskog natjecanja.

Posljednja tri puta, naši su nogometaši uspjeli i osvojiti “uhati pehar”. Niz od pet finala s Hrvatima započeo je 2012. godine, kad je Bayern igrao u finalu protiv Chelsea (1:1, 3:4), ali je nažalost, Ivica Olić bio među igračima koji su promašili s bijele točke za Bavarce. Usred Münchena slavili su Englezi.

Olić izgubio finale 2010. i 2012.

Olić je ušao u 97. minuti umjesto Riberya, dok je Danijel Pranjić ostao na klupi njemačkog sastava. Bio je jedan od trojice igrača koji su promašili za Bayern u izvođenju jedanaesteraca. Ivici Oliću, koji se ovog vikenda oprašta od navijača HSV-a i zaključuje karijeru, ostaje žal za osvojenom Ligom prvaka. Dvije godine ranije, 2010. hrvatski napadač također je bio u sastavu Bayerna, zapravo, svojim je pogocima i dovukao Van Gaalovu momčad do finala. No, na Santiago Bernabeuu slavio je Mourinhov Inter s 2:0.

Zabili Mandžukić i Rakitić

Već sljedeće godine, Bayern je osvojio naslov, pobijedivši u njemačkom finalu dortmundsku Borussiju. U sastavu minhenske momčadi više nije bilo Olića, bio je tu Mario Mandžukić koji je zabio prvi gol na Wembleyu u pobjedi svoje momčadi 2:1.

Španjolski finale 2014.

Sljedeće godine gledali smo španjolski finale u Lisabonu. Real je u pravoj drami uspio pobijediti Atletico u produžetku 4:1. Curili su posljednji trenuci na isteku 90. minute, a Atletico je bio blizu svog prvog europskog naslova. No, nakon sjajno izvedenog Modrićevog udarca iz kuta, Sergio Ramos uspio je svladati Thibauta Courtoisa, a u dodatnih pola sata igre, Simeoneova momčad se raspala pred naletom Reala koji je osvojio “La Decimu”, 10. naslov europskog prvaka.

https://www.youtube.com/watch?v=Ji021RYgGXQ

Modrić po drugi naslov

Prošle godine slavila je Barcelona, u finalu nadigrala Juventus s 3:1, a mrežu Torineza na berlinskom Olimpijskom stadionu načeo je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, već u 4. minuti. Bio je to ujedno i četvrti najbrži gol u finalima Lige prvaka. Brži od Rakete bili su Enrique Mateos, Paolo Maldini i Gaizka Mendieta.

https://www.youtube.com/watch?v=eV3MOoAbv0w

I naposljetku, ove godine, Modrićev Real ponovno je u finalu, u reprizi finala iz 2014. ponovno igra protiv Atletico Madrida. Modrić ima priliku osvojiti dvije Lige prvaka, što se dosad piše samo Dariju Šimiću, koji je slavio s Milanom 2003. (protiv Tudorovog Juventusa) i 2007. (protiv Liverpoola), no ni u jednom finalu nije bio ni u zapisniku.

Osvajali Prosinečki, Bokšić, Boban, Šuker…

Ako se vratimo u prošlost, Ligu prvaka ili bivši Kup prvaka, osvajala su još petorica hrvatskih nogometaša. Robert Prosinečki bio je u sastavu Crvene zvezde koja je slavila 1991. godine. Alen Bokšić bio je na krovu Europe s Marseilleom 1994. Zvonimir Boban slavio je 1994. s Milanom koji je bio bolji od Barcelone, a godinu dana kasnije “rossoneri” nisu uspjeli ponoviti uspjeh protiv Ajaxa.

Davor Šuker bio je europski prvak s Realom 1998. a u utakmici protiv Juventusa, ušao je u 89. minuti umjesto strijelca Mijatovića.

Bišćan prvak s Liverpoolom

Spomenuti Šimić bio je član Milana, ali bez nastupa u finalu, nije čak bio ni u sastavu 2003. i 2007. kad su Talijani osvojili, i 2005. kad su izgubili u mitskom istanbulskom finalu od Liverpoola.

Te godine, na strani Engleza bio je Igor Bišćan, ali je utakmicu odgledao s klupe za rezervne igrače. No, trofej se piše.

Pršo s Monacom u finalu

Dado Pršo igrao je Monacom u finalu 2004.,ali te godine naslov je osvojio Mourinhov Porto. Ipak, Pršo je te sezone zabio četiri gola u pobjedi protiv Deportiva (8:3).

U finalu Lige prvaka 2002. godine bila su i trojica Hrvata u sastavu Bayer Leverkusena koji je s 1:2 poražen protiv Realovih “galacticosa” na Hampden Parku. Boris Živković odigrao je cijelu utakmicu za Bayer, Marko Babić ušao je u prvoj minuti sudačke nadoknade, dok je Jurica Vranješ ostao je na klupi.

Buljan u finalu s HSV-om

Još dublje u prošlosti, Iko Buljan bio je u finalu 1980. s HSV-om, ali je na Santiago Bernabeuu naslov uspio obraniti Nottingham Forest koji je vodio Brian Clough.

U finalu 1966. godine, u sastavu beogradskog Partizana koji je poražen 1:2 protiv Reala, igrao je Josip Pirmajer. Deset godina kasnije Ivan Ćurković branio je za St. Etienne u poraz protiv Bayerna (0:1).