Ovako bi izgledala momčad sastavljena od igrača kojih su se Van Gaal i Mourinho riješili u zadnjih 18 mjeseci

Dva engleska velikana, uz Leicester, danima su glavna tema engleskih medija

FOTO: AFP

Manchester United i Chelsea ove su godine poprilično razočarali svoje navijače. Louis van Gaal, o čemu se skoro svakodnevno piše, u godinu i pol dana potrošio je na pojačanja preko 300 miljuna eura, a rezultati toga su ispadanje iz Lige prvaka i Liga kupa, dok su u prvenstvu tek četvrti sa šest bodova manje od prvoplasiranog Leicestera.

S druge strane, Jose Mourinho u ljetnom prijelazno roku nije trošio onoliko koliko smo navikli kada je u pitanju njegov šef Roman Abramovič. Od zvučnijih pojačanja tu su tek Pedro, Asmir Begović i Falcao (posudba). Razlog tomu je i taj što je Portugalac vjerovao momčadi koja je prošle sezone dominirala te je dosta uvjerljivo osvojila prvenstvo.

Očajni rezultati

Međutim, rezultati aktualnih prvaka u prvenstvu ne mogu se opisati drugom riječi nego očajni. Chelsea je na 16. mjestu nakon 16. kola, i Mourinho je već odustao od borbe za prve četiri pozicije, koje vode u Ligu prvaka. Kao razlog lošoj formi naveo je da su igrači izdali njegov rad s kojim su prošle sezone osvojili naslov.

Slično je i s Nizozemcem. I njegovi igrači ne igraju na očekivanoj razini. Kapetan Wayne Rooney dao je samo dva gola u 12 utakmica. Možda je i ponajviše razočarao Bastian Schweinsteiger. On je u 24 nastupa uspio zabiti samo jedan gol i namjestiti dva. Za ilustraciju, prošle je godine za Bayern odgrao 28 utakmica u svim natjecanjima za učinak od pet golova i osam asistencija.

Angel Di Maria
AFP

Krive procjene

No, ova dvojica trenera ne mogu za sve okrivljavati igrače. I oni su pogriješili u svojim procjenama. Pogotovo kada su se olako riješili igrača, koji bi im danas itekako koristili.

Napadač Bayera Javier Hernandez u 12 utakmica dao je 15 golova, dok je Manchester United dao deset. Napadački trojac Depay, Rooney i Martial zabili su samo šest puta. Nadalje, prodaja Angela di Marije nakon samo jedne sezone također se pokazuje lošom odlukom.

chicharito
AFP

Argentinac je u PSG-u u 13 utakmica skupio deset asistencija i sedam golova. Među odavno otpisanim igračima nalazi se i Portugalac Nani. Lani je bio na posudbi u Sportingu, a po povratku u klub Van Gaal je odlučio da mu ne treba. Šest golova i četiri asistencije u 14 utakmica za Fenerbahče možda govore drugačije.

Dva Belgijca

Kada je u pitanju Chelsea već smo pisali o dvije Mourinhove najveće pogreše. Romelu Lukaku i Kevin De Bruyne bez prave prilike napustili su klub. Napadač Evertona ove je godine zabio više golova u prvenstvu (12) nego sva četiri Chelsejeva napadača (Hazard, Costa, Remy i Falcao) zajedno (5). De Bruynovih deset golova i 11 asistencija u 25 utakmica za Manchester City u svim natjecanjima također su nešto što opterećuje navijače Chelseaja.

lukaku
AFP

Ipak, ovo su samo neki primjeri igrača kojih su se ova dva kluba prerano riješili, a napravili smo ilustraciju momčadi sastavljene od nogometaša koji su napustili Chelsea i Manchester United u zadnjih godinu i pol dana i prilično je moćna.

novi

Na klupi bi se našlo mjesta i za ove igrače: Anders Lindegaard, Johny Evans, Filipe Luiz, Andre Schurrle, Didier Drogba, Robin van Persie, Nani i Danny Welbeck.