Ovako bi izgledale najteža i najlakša skupina za hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu

Ždrijeb će se održati 12. prosinca, a 24 reprezentacije bit će podijeljene u šest skupina

09.09.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u nogometu 2016. u Francuskoj, skupina H, 1. kolo, Hrvatska - Malta. Dejan Lovren. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska je među 24 momčadi koje će sljedeće godine nastupiti na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a momčad Ante Čačića svrstana je u drugu jakosnu skupinu. Vatreni ne mogu igrati protiv Italije, s kojom su bili u istoj kvalifikacijskoj skupini i plasirali se izravno na EURO. U drugoj jakosnoj skupini još su Rusija koju je jučer Hrvatska pobijedila u Rostovu 3:1, zatim Švicarska, Austrija i Ukrajina.

Ždrijeb će se održati 12. prosinca, a 24 reprezentacije bit će podijeljene u šest skupina. Po dvije prvoplasirane momčadi, uz još dvije najbolje trećeplasirane, idu u osminu finala, gdje kreće eliminacijski sustav.

Odabrali smo dvije skupine u kojima bi se mogla naći Hrvatska, najtežu i najlakšu. Ova prva uistinu djeluje “monstruozno”, a Čačićeva momčad uistinu bi trebala igrati svoj najbolji nogomet već na početku da prođe u drugi krug.

Najteža skupina: Njemačka, Hrvatska, Švedska, Turska

Nijemci su svjetski prvaci, stroj koji melje bez milosti. Šveđani s Ibrahimovićem koji je u stanju jednim potezom riješiti utakmicu iznimno su neugodan suparnik. Sve reprezentacije pokušat će iz četvrtog “šešira” izbjeći Tursku, koja je EURO izborila u posljednjim minutama kvalifikacija. Hrvatska je izbacila Tursku u kvalifikacijama za EURO 2012., ali i dalje pamtimo onaj nesretni poraz iz Beča, u četvrtfinalu EP-a 2008., kad je Bilićeva momčad bila na pragu polufinala.

Najlakša skupina: Portugal, Hrvatska, Mađarska i Sjeverna Irska

Iz prve jakosne skupine nema laganih suparnika, ali ako bismo mogli birati, odabrali bismo Portugal, za nijanssu slabiju momčad od Španjolske i Belgije, posebice Njemačke. Možda loš izbor ne bi bili ni Englezi… Mađari nakon 44 godine idu na EURO i definitivno ne spadaju u red suparnika od kojih bi trebalo strepiti. Iz zadnje skupine najbolji izbor trebao bi biti debitant na prvenstvu, Sjeverna Irska. Kao drugi “pick”, odabrali bismo Albaniju.