Ovi su napadači bili zvijezde lanjskog prijelaznog roka, ali se danas ipak više čine kao veliki promašaji

Od Džeke se očekivalo da će se boriti za naslov prvog strijelca Serije A

Roma's forward from Bosnia-Herzegovina Edin Dzeko reacts during the UEFA Champions League football match AS Roma vs Bate Borisov on December 9, 2015 at the Olympic Stadium in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP / FILIPPO MONTEFORTE
FOTO: AFP

Čitav je niz (krilnih) napadača prošlo ljeto uz veliku pompu pojačao najbolje europske klubove. Velik je dio njih ispunio ili čak nadmašio očekivanja, ali ima i onih koji su se pokazali kao poprilična razočaranja.

Izdvojili smo petoricu nogometaša koji svojim igrama i, ono što je za napadače najvažnije, postignutim golovima nisu ostvarili ono čemu su se nadali navijači i čelnici klubova koji su nerijetko izdvojili ogromne iznose za njihovo dovođenje.

1. Raheem Sterling

Nakon dugotrajnih je pregovora prošlog ljeta preselio iz Liverpoola u bogati Manchester City koji je za njega platio čak 62,5 milijuna eura. Za takav su se novac očekivala čuda, no 21-godišnji engleski reprezentativac je ostao dužnik. Istina je da je krilni napadač, a ne klasična špica, ali samo pet golova u Premier ligi je ipak premalo. Posebno kad se uzme u obzir da je u prvih osam nastupa zabio četiri, a u sljedećih 16 samo jedan pogodak. Za utjehu, vrlo je mlad, pa bi se u godinama koje slijede ipak mogao potvrditi kao pojačanje, posebno nakon što na klupu Cityja sjedne Pep Guardiola.

2. Memphis Depay

Ni Cityjev gradski rival Manchester United nije prošao ništa bolje s nizozemskim reprezentativcem Memphisom Depayom. Doduše, platio ga je manje (27,5 milijuna eura), ali od 22-godišnjaka koji je lani kao član PSV-a bio prvi strijelac nizozemskog prvenstva se očekivalo više od dosadašnja dva gola u Premier ligi. Ni ne čudi stoga da je u posljednje vrijeme češće na klupi nego na travnjaku.

3. Christian Benteke

Liverpool je prošlo ljeto platio Aston Villi 46,5 milijuna eura za belgijskog napadača koji je u prethodne tri sezone upisao 42 pogotka u najvišem razredu engleskog nogometa. No, na Anfieldu se Benteke zasad ne snalazi najbolje, zabio je samo šest golova i pokazao vrlo malo. Na zub su ga uzeli i navijači, tako da mu nije nimalo lako.

4. Edin Džeko

Edin Džeko i Mohamed Salah
Edin Džeko i Mohamed Salah AFP

Bosanskohercegovački reprezentativac u Bundesligi je bio pakleni napadač, stroj za golove. No, prelazak iz Wolfsburga u Manchester City nije se pokazao dobrim potezom. U Engleskoj je uglavnom bio igrač s klupe, ali je čak i u takvoj situaciji bio prilično učinkovit. Očekivalo se stoga da će nakon prelaska u Romu doživjeti ‘ekspoloziju’, da će se boriti za naslov najboljeg strijelca Serije A, ali 29-godišnjak je u talijanskom prvenstvu dosad samo četiri puta bio strijelac.

5. Jackson Martinez

Njegov je krah veliko iznenađenje. Kolumbijac je u dresu Porta tri sezone zaredom bio prvi strijelac portugalskog prvenstva i u madridskom su Atleticu mislili da su prošli dobro kad su ga prošlo ljeto platili 35 milijuna eura. No, prelaskom granice se negdje izgubila Martinezova efikasnost, pa je u 15 nastupa u španjolskom prvenstvu zabio samo dvaput. Unatoč tome, u siječnju je iz Kine stigla nevjerojatna ponuda, pa je Martinez nakon samo pola godine otišao u Guangzhou Evergrande koji je za njega platio čak 42 milijuna eura. Atletico je tako na igraču koji je bio veliko razočaranje na kraju čak i dobro zaradio.