Nekad je nužno odabrati stranu

Ovih 5 stvari morate znati o srebrnim hrvatskim košarkašima sa SP-a

Hrvatska je do sada imala dvije bronce u ovim uzrastima. Srebro je najbolji rezultat

26.10.2014., Zadar - 5. kolo ABA liga, susret izmedju KK Zadar i KK Crvena zvezda Telekom u dvorani Kresimira Cosica. 
Photo: Filip Brala/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski košarkaši do 19 godina starosti ovjenčani srebrom vraćaju se sa Svjetskoga prvenstva na kojem su, nimalo neočekivano, naslov pobjednika osvojili njihovi vršnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatska će ponosno donijeti svoje medalje u domovinu, a činjenica da su od zlata bili udaljeni tek nekoliko sekundi i jedno neiskorišteno slobodno bacanje Luke Božića nimalo ne smije baciti sjenu na napravljeno na Kreti. Hrvatska je izgubila u produžetku finalne utakmice rezultatom 79-71, ali se vraća bogatija za medalju kakvu još nije imala.

1. Najbolji rezultat

Do sada je četiri puta Hrvatska ostvarila plasman među posljednje četiri momčadi SP-a za košarkaše ovog uzrasta i dva puta se vraćala bez medalje, a dva puta s broncom. Godine 1999. osvojeno je treće mjesto ispred Argentine, a 2009. ispred Australije. Ovo je bio premijeran nastup u finalu i prvo osvojeno srebro.

2. Arapović u idealnoj petorci

Marko Arapović nije uspio ponoviti uspjehe Tonija Kukoča (1987., zlato s Jugoslavijom) i Marija Delaša (2009., bronca) koji su proglašavani najkorisnijim igračima turnira. Uspio je, ipak, kao jedini Hrvat pronaći svoje mjesto u najboljoj petorci turnira, što je zaslužio prosjecima od 15.1 poena, 10.3 skoka i 3.9 asistencija po utakmici uz 29.5 minuta prosječno provedenih na parketu.

3. Najbolji u asistencijama

Hrvatska je turnir završila kao druga po prosječnom broju poena (85.6) iza SAD-a (88.3) i treća po broju skokova po utakmici (46.4). Dokaz kolektivne košarke sastava kojeg vodi Ante Nazor dokazuje najbolji prosjek asistencija na turniru (21.7).

4. Bez Bendera, Mazalina i Žižića

Ne treba zaboraviti da je kompletan turnir Hrvatska odigrala bez najboljeg pojedinca Dragana Bendera, te da su Nazoru u momčadi nedostajali iznimno važni Ante Žižić (odigrao tri utakmice) i Lovro Mazalin, igrači iz udarne petorke.

13.06.2015., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Cetvrta utakmica zavrsnice doigravanja Prvenstva Hrvatske, KK Cibona - KK Cedevita. Ante Toni Zizic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

5. Atraktivni

Izostanci su nadomješteni kolektivnom igrom koja je obilovala atraktivnim potezima. Dva je u finalnoj utakmici potpisao Nik Slavica. Zakucavanje nakon osvojene lopte i trka preko cijelog parketa i blokada nad Jaysonom Tatumom, momkom kojem su ponajbolje američke sveučilišne momčadi (Duke, Kentucky, North Carolina…) već ponudile dolazak u njihove redove, četvrta su i najbolja akcija finala u Fibinom izboru.