Ovo bi sigurno bio dobar način za suzbijanje dopinga u atletici

"Izrazito je važno ukloniti i najmanju sumnju u sukob interesa", smatra Coe

Britain's Lord Sebastian Coe is pictured during a press conference to discuss his bid to become the next President of the International Association of Athletics Federations (IAAF) in central London on December 3, 2014. Incumbent president Lamine Diack, 81, is stepping down in 2015 after 16 years in the role and Coe, a former middle-distance runner and double Olympic champion at 1,500 metres, hopes to succeed him. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Stvaranje neovisne agencije pomoglo bi u borbi protiv dopinga u atletici, izjavio je u srijedu Sebastian Coe, britanska atletska legenda i kandidat za predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) . Coe smatra da bi jedna takva agencija olakšala posao Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA) i nacionalnim atletskim savezima.

“Za veliki broj saveza borba protiv dopinga je teret koji dosta stoji”, izjavio je Coe, olimpijski prvak na 1500 metara 1980. i 1984.

“Mediji, a u tome imaju pravo, se često pitaju zašto između otkrivanja pozitivnih uzoraka i izricanja sankcija prođe toliko vremena. Izrazito je važno ukloniti i najmanju sumnju u sukob interesa”, dodao je.

Coe i Bubka

Lord Coe i bivši ukrajinski skakač motkom Sergej Bubka, šesterostruki svjetski prvak, dva su kandidata koji bi mogli na čelu IAAF-a zamijeniti Lamina Diacka, sadašnjeg predsjednika. Izbori će se održati 19. kolovoza u Pekingu.

Nedavno su Sunday Times i njemačka televizijska postaja ARD objavili informacije na temelju kojih je dovedena u pitanje trećina medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama između 2001. i 2012. zbog sumnjivih pozitivnih rezultata dopinških testova. Oba se medija pozivaju na 12.000 ispitanih uzoraka, a navodno najviše sumnjivih rezultata uzoraka imaju Rusija i Kenija. Cijela je priča izazvala veliku buru, posebno s obzirom da se od 22. do 30. kolovoza u Pekingu održava Svjetsko prvenstvo u atletici.