Pedeset istražitelja ušlo u prostorije Njemačkog nogometnog saveza, sumnja se u utaju poreza

Istražuju se i kuće bivšeg i sadašnjeg predsjednika DFB-a

(FILES) A photo taken on December 7, 2011 shows Theo Zwanziger (L), then President of the German Football Federation (DFB) and Wolfgang Niersbach then DFB Secretary General at a press conference at the DFB headquarters in Frankfurt am Main, western Germany. Police raided offices of the German Football Federation (DFB) and homes of top officials on November 3, 2015 over tax evasion allegations, as a scandal surrounding graft claims over the awarding of the 2006 World Cup widened. The concerned officials are understood to be current DFB chief Wolfgang Niersbach, his predecessor Theo Zwanziger and ex-general secretary Horst Schmidt.
AFP PHOTO / DPA / FREDRIK VON ERICHSEN  +++ GERMANY OUT
FOTO: AFP

Pedesetak poreznih inspektora ušlo je u utorak ujutro u glavno sjedište Njemačkog nogometnog saveza (DFB) u Frankfurtu, ali i u privatne domove nekih njenih istaknutih pojedinaca, potvrdilo je tamošnje državno odvjetništvo.
Kao razlog upada njemački mediji navode sumnju u utaju poreza, a sve treba povezati s isplatom koju je DFB izvršio Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) u travnju 2005. godine i za koji se tvrdi da nema veze s dodjeljivanjem organizacije Svjetskog prvenstva koje je godinu potom organizirano u Njemačkoj. Riječ je o iznosu od 6.7 milijuna eura.

Konfiscirana dokumentacija

Poznato je za sada da su inspektori konfiscirali dokumentaciju, kompjutere i tvrde diskove, ali i da je napravljen pretres predsjednika kuća DFB-ova predsjednika Wolfganga Niersbacha i njegova zamjenika Thea Zwanzigera. Obojica su bili u Organizacijskom odboru SP-a 2006. godine kojim je predsjedao Franz Beckenbauer koji je, pak, i sam pod istragom Etičkog povjerenstva Fife zbog sumnji u nečasne radnje.