Nekad je nužno odabrati stranu

Perasović produljio ugovor s klubom pa je upitno njegovo vođenje reprezentacije na kvalifikacijama za OI

Perasović je produljio ugovor s Kutxom Laboral do ljeta 2017.

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski košarkaški trener Velimir Perasović (51) potpisao je u srijedu novi jednogodišnji ugovor s trećeplasiranom momčadi španjolskog prvenstva Baskonia Laboral Kutxom gdje će ostati do ljeta 2017. godine.

“Jako sam zadovoljan. Klub mi je automatski produžio ugovor. Imao sam ugovor na godinu dana uz mogućnost produženja za dodatnu sezonu”, rekao je Perasović koji će po novom ugovoru voditi baskijsku momčadi do 30. lipnja sljedeće godine.

Potreban je pravni manevar

Znači li to da ovog ljeta Perasović neće biti na izborničkoj klupi hrvatske reprezentacije koja će se na kvalifikacijskom turniru boriti za odlazak na Olimpijske igre u Rio? Prema pravilu španjolskog saveza, trener koji vodi klub ne može istovremeno biti i izbornik. Ta zabrana mogla bi se izbjeći pravnim manevrom da se napravi pauza između dva ugovora, no ovaj dodatak koji je Perasović potpisao mogao bi negirati takvu mogućnost.

Nedavno je Stručni savjet je dao prijedlog, a Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza prihvatio da Velimir Perasović nastavi voditi reprezentaciju koju je vodio na prošlom Eurobasketu. Hrvatska je tada kiksala, ispala u osmini finala protiv Češke, ali autoriteti hrvatske košarke složili su se da sadašnji trener Kutxe Laboral treba nastaviti posao u reprezentaciji.

Delegacija HKS-a kreće u posjet

Uskoro bi i delegacija HKS-a trebala posjetiti Perasovića u Vitoriji i obaviti razgovor s predsjednikom kluba Joseom Antoniom Querejetom, koji zapravo odlučuje o tome može li njegov trener odraditi i ovog ljeta reprezentativnu akciju.

Šuker ne može biti predsjednik

U međuvremenu se u hrvatskoj košarci dogodio novi zaplet, jer prema odluci resornog ministarstva Ivan Šuker, s obzirom da je saborski zastupnik, ne može biti predsjednik HKS-a. Šuker je najavio tužbu, ali činjenica je da se nije puno napravilo u ovih osam mjeseci, otkako je nova postava preuzela košarkašku vlast u Lipovečkoj.