Pobjeda mladih Vatrenih ostala je u sjeni velikog propusta, a ovo je 7 najvažnijih stvari o tome

Za Hrvatsku je zaigrao Ivan Fiolić koji nije bio niti u zapisniku utakmice

10.08.2015., stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 5. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk. Ivan Fiolic. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine u ponedjeljak je u Zaprešiću pobijedila Estoniju 2-1 i stigla do jako važne pobjede u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. No, nakon utakmice pojavila se vijest da bi mladim Vatrenima mogla biti oduzeta tri osvojena boda zbog bizarne pogreške, nastupa nogometaša koji nije smio zaigrati.

1. Što se dogodilo?

Za hrvatsku reprezentaciju na početku drugog poluvremena u igru je ušao nogometaš Lokomotive Ivan Fiolić koji nije bio niti u zapisniku utakmice.

2. Što će se događati?

Sve ovo znači da će posla moguće opet imati Uefina Disciplinska komisija koja je, podsjetimo, nedavno zbog slične situacije izbacila Dinamove juniore iz Lige prvaka. Bude li se Estonija žalila, što još nije učinila, i utvrdi li se da delegat utakmice ne snosi odgovornost za ovo što se dogodilo, za očekivati je da će utakmica biti registrirana rezultatom 3-0 za u ponedjeljak poraženi sastav.

3. Što kažu glavni akteri?

“Čuo jesam nešto o toj temi, ali stvarno ne znam što se događa. Nije do mene”, prenosi Goal.com riječi Fiolića. S druge strane, izbornik reprezentacije Nenad Gračan i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker nisu se željeli očitovati o ovome što se dogodilo, javlja isti izvor.

4. Tko je odgovoran u HNS-u?

Odgovornost u Hrvatskom nogometnom savezu ima više osoba, pogotovo one u Tehničkoj službi. To su tehnički direktor Romeo Jozak, team manager Iva Olivari i tehnički tajnik Zlatko Nakić.

Tehnička služba HNS-a
Tehnička služba HNS-a screenshot/HNS

Zatim, odgovornost ima i ona osoba koja je potpisala zapisnik s igračima, ali i trener Gračan kojemu se može prigovoriti da u igru uvodi nogometaša koji ne smije zaigrati. Iako to niti nije trebala biti njegova briga.

5. Tko je odgovoran u Uefi?

Za taj je događaj odgovorno više službenika Uefe, i to je jako dobra stvar za HNS. Oni su četvrti sudac, ali i delegat koji trebaju imati sve pod kontrolom i primjetiti propuste poput ovog te ih prijaviti. To nisu učinili pa i UEFA snosi dio krivnje za Fiolićev nastup.

6. Mogu li Vatreni izbjeći kaznu?

Da, iz više razloga. Prvi je taj što se Estonci nisu žalili na taj propust, a drugi što ga nije primjetio niti Uefin delegat koji snosi veliki dio krivnje za cijeli događaj.

7. Što bi oduzimanje bodova značilo?

Ako UEFA oduzme bodove Hrvatskoj, to bi bila jako loša stvar za mlade Vatrene u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U tom slučaju Gračanova ekipa imala bi 15 bodova iz šest utakmica i smanjili bi joj se izgledi da kvalifikacije završi kao prvoplasirana, što joj donosi izravan plasman na Euro.

U ovom trenutku, s tri boda osvojenih protiv Estonije, Hrvatska je na vrhu skupine 6 sa 18 bodova, pet više od druge Švedske i treće Španjolske, ali je i odigrala dvije utakmice više od Švedske, a jednu više od Španjolske, dok je Estonija pretposljednja, peta s četiri boda. U skupini su još četvrta Gruzija sa devet bodova, te posljednji San Marino koji je osvojio jedan bod.