Počela euforija na Trgu bana Jelačića

Nogometno prvenstvo na zagrebačkom trgu pratit će se do kraja prvenstva

13.12.2022., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. Prvi navijaci stizu na glavni gradski trg koji je spreman za gledanje utakmice svjetskog nogometnog prvenstva u Katru izmedju Hrvatske i Argentine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mnoštvo navijača u dresovima hrvatske nogometne reprezentacije i s navijačkim rekvizitima okupilo se u utorak navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kako bi na velikom ekranu pratili našu momčad u polufinalnoj utakmici protiv Argentine na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Kataru.

Unatoč niskim temperaturama, glavni zagrebački trg sat prije početka utakmice ispunjen je navijačima koji pjesmom i skandiranjem bodre momčad izbornika Zlatka Dalića.

‘Dobit ćemo 2:0 regularno’

“Neopisivo”, “Neka pati koga smeta” te druge navijačke i domoljubne pjesme ore se sa zvučnika središtem grada dok Zagrepčani i njihovi gosti nestrpljivo čekaju početak utakmice, a na njihovim se licima izmjenjuju izrazi uzbuđenja, neizvjesnosti, ali i vjere da Hrvatska, nakon Brazila u četvrtfinalu, može pobijediti i Argentinu.

“Idemo dalje”, “Pobijedit ćemo na jedanaesterce”, “U finalu čekamo Francuze” – samo su neke izjave navijača od kojih su mnogi odjeveni u prepoznatljive crveno- bijele kvadratiće i sa zastavama u rukama u znak potpore hrvatskoj nogometnoj vrsti.

Navijač Jozo, ogrnut hrvatskom zastavom, rekao je ispred spomenika bana Jelačića kako očekuje da će Hrvatska u regularnom vremenu pobijediti 2:0 i da će se u finalu susresti s Francuskom. Iako je u poodmaklim godinama i hladno, nije mu teško pratiti utakmicu na otvorenome.

‘Idu kao parna lokomotiva’

Mladić Damjan već se prije prije sedam sati pozicionirao s društvom ispred velikog ekrana te očekuje pobjedu s bilo kakvim rezultatom, “Glavno da pobijedimo”, rekao je.

Njegov prijatelj Luka rekao je da se nada “trećoj sreći”. “Možda ćemo do pobjede ići i na penale, ali glavno da dobijemo”. U finalu se nada Maroku, ali ako prođu Francuzi, vjeruje da ćemo premostiti i tu prepreku.

“Bit će sigurno borba, oni idu kao parna lokomotiva. Ne boje se ničega. Odlični su u napadu i obrani. Ako dođu u finale protiv nas, nadam se da ćemo nekako izvući pobjedu”, dodao je. “Osvojili smo broncu, osvojili smo srebro, sada je vrijeme za zlato”, rekao je.

Priprema se veliki doček

Praćenje utakmice na Trgu bana Jelačića organizirale su u kratkom vremenu gradske vlasti, čije su službe s njega uklonile tradicionalne adventske ukrase kako bi ga oslobodile za navijače.

Ekran na glavnome zagrebačkom trgu ostat će do kraja Svjetskoga nogometnog prvenstva pa će se ondje gledati i druga polufinalna utakmica, utakmica za treće mjesto i finale.

Prijenos povijesne utakmice na velikim ekranima organizirali su i drugi gradovi diljem Hrvatske u kojima se u slučaju pobjede očekuje slavlje do kasno u noć.