Počela je nova sezona Formule 1, a ovo je 5 stvari koje trebate znati o nedjeljnoj utrci u Australiji

Rosberg je ostvario 15. pobjedu u karijeri i drugu u Melbourneu

FOTO: AFP

Velikom nagradom Australije u Albert Parku u Melbourneu počela je nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1. U nastavku vam donosimo nekoliko stvari koje trebate znati o nedjeljnoj utrci.

1. Pobjeda Rosberga

Vozač Mercedesa Nico Rosberg nastavio je tamo gdje je stao prošle sezone koju je zaključio s tri pobjede u nizu. Nije mu to, doduše, donijelo naslov svjetskog prvaka – on je lani pripao njegovom momčadskom kolegi Lewisu Hamiltonu koji je ove nedjelje u Melbourneu zauzeo drugo mjesto. Treću poziciju na pobjedničkom postolju okupirao je četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel u Ferrariju.

2. Loša procjena Ferrarija

Upravo Vettel ima najviše razloga za žaljenje nakon utrke. Nijemac je odlično krenuo u utrku i prestigao dvojac Mercedesa koji je imao dva najbolja startna mjesta, ali ga je loš odabir taktike stajao pobjede. Sredinom utrke je, naime, došlo do privremenog prekida zbog nesreće Fernanda Alonsa, a Ferrari je vrlo loše reagirao.

Vettel nije promijenio gume, pa je kasnije morao još jednom u boks za razliku od Rosberga i Hamiltona koji su odabrali pravu kombinaciju na kojoj su ostali do kraja. Vettel je tako uskoro morao prepustiti vodstvo sunarodnjaku Rosbergu, a prestigao ga je i Hamilton koji je nakon pogreške na startu u jednom trenutku pao na šesto mjesto.

3. Nastavak dominacije Mercedesa

Rosbergu je ovo 15. pobjeda u karijeri i druga u Australiji, a niz od četiri trijumfa njegov je najbolji u karijeri. Mercedes je, pak, ostvario još jednu dvostruku pobjedu – prošle sezone ih je imao 12 što je povijesni rekord u Formuli 1.

4. Momčad Haasa do bodova u debiju

Domaće je navijače razveselio Daniel Ricciardo koji je u bolidu Red Bulla zauzeo četvrto mjesto. Felipe Massa u Williamsu je bio peti, a Romain Grosjean je debitantskoj momčadi Haasa donio šesto mjesto. Haas je tako postao prva momčad nakon Brawna (2009. godine) koja je osvojila bodove u prvoj utrci u Formuli 1.

5. Stravična nesreća Alonsa

Alonso (McLaren) je u 18. krugu utrke u Melbourneu pokušao preteći Estebana Gutierreza (Haas), ali je napravio krivu procjenu i pri velikoj brzini zakačio lijevu gumu meksičkog vozača. Španjolca je to bacilo u ogradu, pa u šljunčanu zonu gdje se okrenuo u zraku i završio u drugoj zaštitnoj ogradi. Izgledalo je zastrašujuće, ali Alonso se izvukao iz bolida i na nogama napustio stazu. Prevezen je u bolnicu gdje je utvrđeno da nema težih ozljeda.

https://www.youtube.com/watch?v=hm46AwQpFQ8

“Jasno je da moram doći k sebi, ali osjećam se dobro. Bila je to teška, teška nesreća do koje je došlo zbog kombinacije različitih faktora. Zahvalan sam na sigurnosti današnjih bolida i što sam živ”, iskren je bio Alonso nakon utrke.