Počelo je finale Zapada, a Curry je u prvoj utakmici bio bolji od Hardena

Golden State Warriorsi poveli su sa 1-0 u protiv Houston Rocketsa

OAKLAND, CA - MAY 19: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors drives against Trevor Ariza #1 of the Houston Rockets in the fourth quarter during Game One of the Western Conference Finals of the 2015 NBA Playoffs at ORACLE Arena on May 19, 2015 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of Getty Images License Agreement.   Ezra Shaw/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Košarkaši Golden State Warriorsa poveli su sa 1-0 u pobjedama protiv Houston Rocketsa u finalu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige svladavši ih na svom parketu sa 110-106. Warriorsi i Rocketsi svoju su seriju započeli sjajnom predstavom u kojoj su glavne uloge imali najkorisniji igrač (MVP) ligaškog dijela sezone Stephen Curry s jedne, te drugoplasirani u izboru za MVP-a James Harden s druge strane.

Na kraju je uspješniji bio Curry koji je predvodio svoju momčad do pobjede sa 34 koša, 6 skokova i 5 asistencija. Harden je bio nadomak “triple-double” učinka sa 28 ubačaja, 11 skokova i 9 asistencija. Bolje su u dvoboj krenuli Rocketsi, koji su sedam minuta prije poluvremena stekli prednost od 16 koševa (49-33).

Livingstonova velika uloga

No, uslijedila je velika serija domaćih od 25-6 kojom su ipak oni otišli na poluvrijeme s prednosti od 58-55. Neočekivano veliku ulogu u toj seriji imao je igrač s klupe Shaun Livingston koji je ubacio 10 poena. Livingston je utakmicu završio sa 18 ubačaja i bio je drugi strijelac Warriorsa, od čega je 16 postigao upravo u drugoj četvrtini.

https://www.youtube.com/watch?v=nMrAv-Uj4KU

Veliki problem za Rocketse bila je i ozljeda lijevog koljena njihova prvog centra Dwighta Howarda, koji stoga nije mogao igrati u četvrtoj četvrtini, ali i bez njega gosti su ostali u igri za pobjedu do samoga kraja. Harden je pet i pol minuta prije kraja poravnao na 97-97 nakon čega je uslijedila serija domaćih od 11-0 koju je s dva zakucavanja inicirao Harrison Barnes, a potom je Curry ubacio sedam poena zaredom za 108-97 dvije minute prije isteka vremena.

Hardenova promašena trica

Ipak, gosti su imali snage za još jedan udar od 9-0 kojega je zaključio Trevor Ariza tricom za 108-106 16 sekundi prije kraja. Curry je potom pogodio oba slobodna bacanja za 110-106, dok je Harden promašio tricu četiri sekunde prije isteka vremena kojom je mogao potpuno zakomplicirati susret.

OAKLAND, CA - MAY 19: James Harden #13 of the Houston Rockets goes in for a layup over Draymond Green #23 and Klay Thompson #11 of the Golden State Warriors during the second half in Game One of the Western Conference Finals of the NBA Playoffs at ORACLE Arena on May 19, 2015 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP
James Harden AFP

Uz Curryja i Livingstona, kod Warriorsa su se istakli Klay Thompson sa 15, Harrison Barnes sa 14, te Draymond Green sa 13 pogodaka i 12 skokova. Kod Rocketsa, podršku Hardenu pružili su Ariza sa 20 i Josh Smith sa 17 poena, dok je Howard za 26 minuta provedenih na terenu postigao sedam koševa uz 13 skokova.

Golden State i Houston svoj će drugi dvoboj igrati u noći s četvrtka na petak također u Oaklandu, dok je večeras na programu prvi susret finala Istoka u kojemu će Atlanta Hawksi ugostiti Cleveland Cavalierse. Plasman u veliki finale izborit će sastavi koji prvi ostvare četiri pobjede.