Ovo je Top 5 najupečatljivijih golova hrvatskih nogometaša u 2015. godini (bilo je dosta teško izabrati)

Švrljugin gol mnoge je podsjetio na onaj slavni Marca van Bastena

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (C) celebrates after scoring during the UEFA Champions League Final football match between Juventus and FC Barcelona at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015.
FOTO: AFP

Hrvatski su nas nogometaši i u 2015. godini oduševljavali u svakom kutku svijeta. Posebno se to, dakako, odnosi na Ivana Rakitića koji je s Barcelonom osvojio sve što je mogao i bio jedna od ključnih figura u katalonskom sastavu.

Zabili su Hrvati koji igraju u inozemstvu velik broj golova i u proteklih 12 mjeseci, a mi smo vas odlučili podsjetiti na pet najupečatljivijih.

1. Ivan Rakitić, Barcelona – Roma 3:0

Počinjemo s Rakitićem i njegovom ‘bombom’ u dvoboju protiv Rome. Istina je da je riječ o prijateljskoj utakmici, točnije o Trofeju Joan Gamper kojim Barcelona tradicionalno otvara sezonu, ali gol je svakako zaslužio da se nađe na ovom popisu.

https://www.youtube.com/watch?v=X5Ur_IZuzDM

2. Ivan Rakitić, Barcelona – Juventus 3:1

Možda ovaj gol po atraktivnosti i ne bi trebao biti na ovoj listu, ali s obzirom da je postignut u finalu Lige prvaka i da je njime Barcelona došla u vodstvo već u 4. minuti, smatramo da mora biti ovdje.

https://www.youtube.com/watch?v=hUo_cJwC0dM

3. Marcelo Brozović, Udinese – Inter 0:4

Od svih golova koje smo kandidirali, ovaj je ‘najsvježiji’. Postignut je sredinom prosinca u uvjerljivoj pobjedi Intera u talijanskom prvenstvu. Nekoliko dana kasnije Brozović je zabio na sličan način i protiv Cagliarija u Talijanskom kupu, ali mi smo se ipak odlučili za remek-djelo iz dvoboja protiv Udinesea.

4. Ivo Iličević, Werder – HSV 1:3

Prava majstorija bivšeg (možda i budućeg) hrvatskog reprezentativca u gostujućoj pobjedi protiv Werdera. Vrijedi pogledati više puta.

5. Andro Švrljuga, Žalgiris – Trakai 1:2

Švrljuga je svakako najmanje poznat od svih navedenih, ali njegov je gol u rujnu obišao svijet. Istina je da Žalgirisu nije bio dovoljan ni za bod, ali je svejedno bio hit. Mnoge je taj pogodak odmah podsjetio na onaj velikog Nizozemca Marca van Bastena u finalu Europskog prvenstva 1988. protiv Sovjetskog Saveza. Inače, 30-godišnji Švrljuga je karijeru počeo u Pomorcu iz Kostrene, potom je tri sezone igrao u Istri, pa dvije u Rijeci, a od 2012. je u Litvi.